Když v nás vředy hlodají

Když v nás vředy hlodají

„Jak si neuhnat žaludeční vředy … ” – takových a podobných článků najdeme na internetu nespočet. Vskutku k hlavním rizikovým faktorům, které přispívají ke vzniku vředů v našem trávicím traktu, patří nadměrný stres a nezdravá životospráva. Udává se, že jimi trpí přinejmenším každý desátý člověk. Jaký postup při léčbě vředů doporučuje zvolit Tradiční čínská medicína?



Pohled západní medicíny 

Za normálních okolností chrání stěny naší trávicí trubice vrstva hlenu (tzv. mucinu). Pokud však dojde k jeho narušení, začne kyselina chlorovodíková spolu s trávicími enzymy napadat a přímo leptat sliznici. Ve stěně žaludku či dvanáctníku se tak dříve či později objeví vřed (nazývá se též peptický nebo gastro-duodenální). Z velké části přispívá k jejich vzniku rovněž bakterie Helicobacter Pyroli, jež dokáže přežít v kyselém prostředí žaludku a navíc se stává stále více rezistentní na léčbu antibiotiky. Ať už o tom ví či ne, má ji ve svém trávicím ústrojí dobrá polovina české populace. 

Nejčastěji se vředová choroba projevuje jako bolest kolem žaludku a v nadbřišku, a to zejména při jídle. Je-li vřed na dvanáctníku, bolí naopak nalačno – postižení se jej v tomto případě snaží „utišit” jídlem, a proto mnohdy velmi přibydou na váze. K dalším příznakům patří i pálení v jícnu, pocit návratu kyselého zpět do jícnu a potřeba zvracet.


K hlavním spouštěčům vředové choroby patří stres – ostatně známe to i z častých rčení typu: „Abych z toho neměl(a) vředy…”. Dále nás deptá – a naši sliznici pak ve výsledku leptá – kouření, alkohol a nevhodné stravovací návyky. Rovněž tak peptický vřed mohou způsobit tzv. „vedlejší účinky” některých léků – nejčastěji kortikoidů.

Při léčbě se většinou podávají medikamenty, jež mají obnovit ochranu stěny žaludku, případně i odstranit bakteriální infekci. Takovýto přístup však trvá přinejmenším šest týdnů a nutně s sebou nese i to, aby postižený proměnil rovněž svůj životní styl a jídelníček. V rámci prevence je pak potřeba dbát nejen na zdravé a pravidelné jídlo (nedopřávat si zejména ostré a kořeněné pokrmy), ale vyhnout se pokud možno stresovým situacím doma i v práci a mít dostatek odpočinku. Člověk by si měl dát rovněž pozor na sycené nápoje, nadměrný příjem kofeinu, zbytečné pití alkoholu a kouření.

 

Perspektiva tradiční čínské medicíny

I z pohledu od Východu je potřeba v prvé řadě upravit svou životosprávu. V tomto případě bychom ji však měli šít primárně na míru svému konstitučnímu typu, jenž je možné si určit v Testu Dobrá strava. Rovněž tak lze jen doporučit držet se pravidel zdravého stravování a myslet i na patřičnou detoxikaci organismu. Pro zmírnění stresu je rovněž potřeba dbát na duševní hygienu a předejít tak emočním potížím


Veškeré zdravotní trable souvisí vždy s jídlem – v základu je však potřeba rozlišit, zda je primárně na vině stav nadbytku nebo nedostatku:

 

STAVY NADBYTKU

Stagnující jaterní energie čchi napadá žaludek

K hlavním příznakům patří bolest v oblasti žaludku, která se však mívá tendenci stěhovat a šířit se až do podžebří, bolesti se dále zhoršují zejména stresem, úzkostmi a starostmi, pocity napětí a roztažení v nadbřišku se tlačí vzhůru a následně vyvolávají i pocity plnosti na hrudi – postižený se je snaží uvolnit častým zíváním a říháním, v ústech cítí hořko a kyselost a rovněž jej stíhají deprese, podráždění a celkový neklid. V počátečním stádiu nebývají změny na jazyku patrné (působí normálně s bledým povlakem), ale když se nemoc překlopí do chronické fáze mívá tendenci se přeměnit jaterní energie v oheň a na jazyku se tak zvýrazní jeho červené okraje. Jak si s tímto stavem poradit?

 

Horko a oheň v žaludku

Pálivá bolest v nadbřišku bývá doprovázena prázdným pocitem v žaludku, žízní, celkovou podrážděností, kyselostí, suchem a někdy až hořkostí v ústech. Jazyk je červený se žlutým a suchým povlakem.

 

Stagnace potravy

Objevuje se nejčastěji při přejídání nebo nepravidelné stravě a projevuje se rozpínavou bolestí v žaludku, jež se dále zhoršuje tlakem a po jídle, nechutenstvím, někdy i říháním a kyselostí v ústech, při těžším průběhu rovněž zvracením nestrávené potravy, zácpou nebo naopak měkkou stolicí s nevábným zápachem. Jazyk má silný a lepkavý povlak – zejména v jeho středu a na kořeni.

 

Stagnace energie čchi a chladu v žaludku

Charakteristické pro ni je stažení žaludku, jež nastává při nadměrné konzumaci studených a syrových potravin (zmrzliny, chlazených nápojů, syrového ovoce a zeleniny). Stagnace žaludeční energie způsobuje nevolnost a zvracení. K hlavním příznakům patří náhlá a akutní bolest v nadbřišku, jež se zlepšuje teplem a naopak jí dále zhoršuje tlak, scházející pocit žízně, upřednostňování teplých nápojů a nadměrné plivání řídkých světlých slin. Udělejte si ideálně odvar ze zázvoru – jednu kávovou lžičku suchého zázvoru zalijte 2 dcl horké vody. Vřelý nápoj vypijte klidně několikrát denně dokud se Váš stav nezlepší.

 

Blokáda krve v žaludku

Jde o velmi vážný stav, při němž byste měli ihned vyhledat lékaře nebo jít rovnou do nemocnice. Bolesti v nadbřišku jsou silné, řezavé, soustředěné v jednom místě a dále se zhoršují tlakem, někdy se může projevit i krví ve stolici nebo dojít ke zvracení krve, stolice bývá černá či má barvu dehtu. Jazyk je nafialovělý s tečkami nebo tmavě červený.

 

STAVY NEDOSTATKU

Nedostatečnost energie čchi a chlad ve slezině a žaludku

Projevuje se tupými bolestmi zejména při prázdném žaludku, jež se zlepšují po najezení, tlakem a teplem, únavou, chladnými končetinami, měkkou stolicí, celkově bledým vzhledem a někdy může dojít i ke zvracení řídkých světlých tekutin. Jazyk je bledý s tenkým bílým povlakem.

 

Nedostatečnost jin žaludku

Tupou pálivou bolest v nadbřišku doprovází nechutenství, náhlé pocení, sucho v ústech a v krku spojené s žízní s potřebou pomalu upíjet po malých douškách. Častou příčinou je užívání kortikoidů, neboť ty vysušují jin žaludku. Jazyk je červený a bez povlaku.

V případě pochybností s výběrem produktů doporučujeme Test Dobrý jazyk na www.patentnimedicina.cz

 

* * *

 

Jednou z nejčastějších současných civilizačních chorob je to, že musíme být pořád v pohybu, potažmo ve stresu a „něco dělat”. Přitom si takovýto „tlak okolností” mnohdy sami vytváříme – jako bychom dobrovolně vstupovali coby křeček do stojícího kolečka, které se ani při sebevětší námaze a rychlosti ne a ne hnout z místa… Přitom již před tisíciletími zformuloval Mistr Čchuang C’ zásadní otázku: „Máte trpělivost, abyste čekali, až se bahno usadí a voda se vyčistí? Dokážete zůstat bez hnutí, dokud se sám neobjeví pravý čin?”

Když Vás stíhají vředy, až ve Vás krev vře a se ředí (nebo naopak tuhne v žilách), řešením jistě není začít horečnatě hledat řešení. Už to, že se na chvíli zastavíte, vydechnete a s chladnou hlavou se pokusíte promyslet, co a jak dál, může být tím nejdůležitějším krokem na cestě k Vašemu zdravějšímu a lepšímu já.

Mgr. Pavel Janšta pro TCM Herbs

zavřít

Katalog TCM

Souhlasím a potvrzuji, že jsem terapeut, student nebo vážný zájemce o TCM.

Nejčtenější články

Co si počít s Prázdnotou YIN?

Co si počít s Prázdnotou YIN?

V případě Prázdnoty YIN se jedná o jinou (doslova jinovou) nedostatečnost v organismu. A oproti Nedostatku Krve jde celkově o závažnější stav...

Jak doplnit Prázdnotu Krve?

Jak doplnit Prázdnotu Krve?

Krev představuje z pohledu TCM klíčovou složku našeho těla. Jak praví klasik: Krev je matkou QI. QI je velitelem krve.

Jak se stravovat v souladu s ročním obdobím

Jak se stravovat v souladu s ročním...

Z pohledu TCM je zásadní, aby všechny čtyři roční období – jaro, léto, podzim a zima...