Elementární plodiny v perspektivě TCM

Elementární plodiny v perspektivě TCM

Ze všech stran na nás prší nejrůznější dietetická doporučení. Když byste si však měli sbalit na cestu „svých pět švestek“, které potraviny by to měly být? Jaké plodiny jsou z pohledu tradiční čínské medicíny základem našeho jídelníčku? A jak to všechno zapasovat do rámce Pěti elementů?  

Základ našeho jídelníčku z pohledu TCM by měly tvořit především obilniny (50-80%), dále pak vařená zelenina (30-40%), maso (5% – v principu by mělo jít o jednu z příloh a nikoliv hlavní chod) a konečně syrová strava, saláty a ovoce (5%). Vše ovšem záleží i na aktuální sezóně – v létě by určitě měla vypadat jinak sezónní tabule než v zimě – a rovněž na osobní konstituci člověka. Pokud chcete zjistit, jaký jste osobnostní typ, doporučujeme Test Dobrá strava na www.patentnimedicina.cz.V neposlední řadě není důležité jen co jíme, ale rovněž kdy v rámci dne a v jakém rozpoložení. Těmto aspektům se věnuje podrobně článek Orgánové hodiny aneb kdy a co nejlépe jíst. Dnes se však pokusíme přistoupit ke stravování (doslova) zemitěji.

Potraviny dle pěti elementů

Ať už se na vhodný jídelníček podíváme z jakéhokoliv pohledu, obilniny jsou vždy jeho základem. A základní knihou TCM je Vnitřní kánon Žlutého císaře (ani 2300 let po svém prvním vydání neztrácí nic za své aktuálnosti … ba právě naopak). Ve čtvrté kapitole se pak můžeme mimo jiné dočíst i o pateru elementárních plodin. Každé jídlo v sobě nese samozřejmě celý soubor vlastností, kterým se podrobně věnuje Encyklopedie TCM potravin. Zde se však jedná o základní rozlišení dle pěti elementů (či lépe řečeno „pohybů“ nebo „dynamických prvků“).

Element Dřeva – pšenice (špalda)

Základním zrnem energie jara a východu je pšenice. V tomto případě máme na mysli spíše špaldu než převážně konzumovanou (pře)šlechtěnou pšenici, na níž má čím dál více lidí potravinové alergie. Špalda byla v Egyptě pěstována již před 8000 lety a obdivuhodný kořínek si uchovává i v současnosti, neboť vykazuje značnou odolnost vůči škůdcům, chorobám, nepřízni počasí a nenechá se dokonce převálcovat ani umělými hnojivy. Orgánem elementu Dřeva jsou Játra, v nichž z pohledu TCM sídlí duše (Hun). Pokud máme s Játry něco v nepořádku, jedním z častých projevů může být záchvat paniky nebo vzteku. V takovém případě nám může vyloženě sednout kupříkladu špaldová káva (ideálně z ekologického zemědělství).

Element Ohně – jáhly

Energií léta a jihu jsou nabité jáhly. Loupané zrno prosa bylo už ve středověku vyhledávanou pochoutkou, dokud jej v Evropě postupně nevytlačila rýže. Přitom jáhly jsou přímo výživově spojené s orgánem Srdce, jež je (pomyslným) císařem v rámci dvanácti orgánů lidského těla a má tak pro harmonické fungování lidského organismu tu nejvyšší důležitost (více k jeho klíčové roli v článku Jak předcházet rakovině). Srdce rovněž kontroluje cirkulaci krve, a proto, pokud ji chceme nechat zdravě proudit, jáhly by rozhodně neměly v našem jídelníčku chybět.

Element Země – čirok

Energii pozdního (zralého) léta a středu v sobě nese čirok. I když je konzumován po celém světě po tisíciletí, do kuchyně českých domácností začíná pronikat více až v posledních letech. Zároveň si teď už nemusíme kupovat jen čirok pěstovaný ve vzdálených zemích (k největším celosvětovým producentům patří USA, Nigérie a Indie), ale v nabídce obchodů se zdravou výživou je čím dál častěji i český čirok. Energie Země je přímo spojena s orgány Sleziny a Žaludku, jež mají klíčovou úlohu při extrakci a absorpci výživných látek z jídla. Proto je čirok velmi vhodnou volbou, když chceme univerzálně podpořit své trávení a také se více (doslova i přeneseně) uzemnit.

Element Kovu – rýže

Energii podzimu a západu představuje rýže. V našich končinách na rýžová pole zas tak často nenarazíme, ale podzim je právě tím časem, kdy se rýže tradičně sklízí. Element Kovu přitom odpovídá Plicím, a pokud jsou ty v nepořádku, projeví se to v prvé řadě na našich vlasech a pokožce. Mimochodem, Kov je spojován z tradičního čínského pohledu s Venuší, jež je zas v rámci západní mytologie bohyní Krásy. Proto, aby naše pleť (a nejen ta) byla krásnější, určitě neuškodí si dopřát pravidelně rýži. Existuje jí samozřejmě bezpočet druhů, ale z oné plejády lze doporučit například rýži kulatozrnnou, jež je nejen výbornou přílohou, ale dokáže nás i sama o sobě příjemně zasytit. Nebojte se přitom její celozrnné varianty, neboť právě slupka v sobě nese obrovské množství výživných látek. Zároveň ovšem platí, že může být (obzvlášť pro některé tělesné konstituce) obtížnější pro trávení. Proto můžete loupanou a celozrnnou rýži ve svém jídelníčku střídat anebo je ve vhodném poměru smíchat. Obdobně, pokud jsou pro Vás samotné jáhly ne tak snadno stravitelné (element Ohně odpovídá chuťově hořkosti, a proto se mohou někomu začít zajídat), nabízí se uvařit si rýži s trochou jahel – pocítíte pak ve svých chuťových pohárcích mírou vrchovatou, jak se obě plodiny dokáží navzájem chutně doplnit a Váš organismus ve výsledku o to lépe zharmonizovat. 

Element Vody – fazole

Energii zimy a severu ztělesňují fazole. V lidském těle pak odpovídají Ledvinám, jak je již z jejich vzájemné podobnosti tvarů zřejmé. Ledviny jsou životní baterií, a proto bychom mohli s trochou nadsázky říci, že „fazolí není nikdy dost“. Nedostatečnost Ledvin se bude v první řadě projevovat v kostech a ve snížené funkčnosti mozku – podrobněji k tomu v článku Jak přijít soli (v misu) na chuť. I druhů fazolí je celá řada. Pokud byste chtěli co do vlivu na Ledviny „obzvláště účinné“ fazole, zvolte ty, jejichž barva je černá, neboť ta odpovídá i elementu Vody, s níž jsou bytostně spjaty. Uvidíte, že se pak nejen Váš pohled, ale i mysl rozehraje všemi barvami. A o to také při dobrém stravování jde – potěšit se nejen chutným a rozmanitým jídlem, ale rovněž jeho vůní a způsobem (u)spořádání na talíři.

* * *

Čínské přísloví praví: „Kdo zasadí zahradu, zasadí štěstí.“ Ať už konzumujete jakoukoliv plodinu, bude-li to ta, jíž jste si sami vypěstovali, bude mít dozajista tu největší energickou vydatnost a výživnou hodnotu – nejen pro tělo, ale i (zdravého) ducha. Navíc Vám nemusí dělat vrásky na čele obavy z použitých chemikálií či zavřených hraničních přechodů…

Pro TCM Herbs Mgr. Pavel Janšta

 

zavřít

Katalog TCM

Souhlasím a potvrzuji, že jsem terapeut, student nebo vážný zájemce o TCM.

Nejčtenější články

Jak si poradit s patologickým větrem

Jak si poradit s patologickým větrem

Artróza, vyhřezlá plotýnka, epilepsie, ztuhlá šíje, ječné zrno, závrať,...

Jak přijít soli (v misu) na chuť

Jak přijít soli (v misu) na chuť

Průměrný Čech zkonzumuje denně dvakrát až třikrát větší množství...

Proč si (do)přát v létě zázvor

Proč si (do)přát v létě zázvor

Tradiční čínská medicína doporučuje dopřát si teplé a...