Ze všech stran na nás prší nejrůznější dietetická doporučení. Když byste si však měli sbalit na cestu „svých pět švestek“, které potraviny by to měly být? Jaké plodiny jsou z pohledu tradiční čínské medicíny základem našeho jídelníčku? A jak to všechno zapasovat do rámce Pěti elementů?
Základ našeho jídelníčku z pohledu TCM by měly tvořit především obilniny (50-80%), dále pak vařená zelenina (30-40%), maso (5% – v principu by mělo jít o jednu z příloh a nikoliv hlavní chod) a konečně syrová strava, saláty a ovoce (5%). Vše ovšem záleží i na aktuální sezóně – v létě by určitě měla vypadat jinak sezónní tabule než v zimě – a rovněž na osobní konstituci člověka. Pokud chcete zjistit, jaký jste osobnostní typ, doporučujeme Test Dobrá strava na www.patentnimedicina.cz.V neposlední řadě není důležité jen co jíme, ale rovněž kdy v rámci dne a v jakém rozpoložení. Těmto aspektům se věnuje podrobně článek Orgánové hodiny aneb kdy a co nejlépe jíst. Dnes se však pokusíme přistoupit ke stravování (doslova) zemitěji.
Potraviny dle pěti elementů
Ať už se na vhodný jídelníček podíváme z jakéhokoliv pohledu, obilniny jsou vždy jeho základem. A základní knihou TCM je Vnitřní kánon Žlutého císaře (ani 2300 let po svém prvním vydání neztrácí nic za své aktuálnosti … ba právě naopak). Ve čtvrté kapitole se pak můžeme mimo jiné dočíst i o pateru elementárních plodin. Každé jídlo v sobě nese samozřejmě celý soubor vlastností, kterým se podrobně věnuje Encyklopedie TCM potravin. Zde se však jedná o základní rozlišení dle pěti elementů (či lépe řečeno „pohybů“ nebo „dynamických prvků“).
Element Dřeva – pšenice (špalda)
Základním zrnem energie jara a východu je pšenice. V tomto případě máme na mysli spíše špaldu než převážně konzumovanou (pře)šlechtěnou pšenici, na níž má čím dál více lidí potravinové alergie. Špalda byla v Egyptě pěstována již před 8000 lety a obdivuhodný kořínek si uchovává i v současnosti, neboť vykazuje značnou odolnost vůči škůdcům, chorobám, nepřízni počasí a nenechá se dokonce převálcovat ani umělými hnojivy. Orgánem elementu Dřeva jsou Játra, v nichž z pohledu TCM sídlí duše (Hun). Pokud máme s Játry něco v nepořádku, jedním z častých projevů může být záchvat paniky nebo vzteku. V takovém případě nám může vyloženě sednout kupříkladu špaldová káva (ideálně z ekologického zemědělství).
Element Ohně – jáhly
Energií léta a jihu jsou nabité jáhly. Loupané zrno prosa bylo už ve středověku vyhledávanou pochoutkou, dokud jej v Evropě postupně nevytlačila rýže. Přitom jáhly jsou přímo výživově spojené s orgánem Srdce, jež je (pomyslným) císařem v rámci dvanácti orgánů lidského těla a má tak pro harmonické fungování lidského organismu tu nejvyšší důležitost (více k jeho klíčové roli v článku Jak předcházet rakovině). Srdce rovněž kontroluje cirkulaci krve, a proto, pokud ji chceme nechat zdravě proudit, jáhly by rozhodně neměly v našem jídelníčku chybět.
Element Země – čirok
Energii pozdního (zralého) léta a středu v sobě nese čirok. I když je konzumován po celém světě po tisíciletí, do kuchyně českých domácností začíná pronikat více až v posledních letech. Zároveň si teď už nemusíme kupovat jen čirok pěstovaný ve vzdálených zemích (k největším celosvětovým producentům patří USA, Nigérie a Indie), ale v nabídce obchodů se zdravou výživou je čím dál častěji i český čirok. Energie Země je přímo spojena s orgány Sleziny a Žaludku, jež mají klíčovou úlohu při extrakci a absorpci výživných látek z jídla. Proto je čirok velmi vhodnou volbou, když chceme univerzálně podpořit své trávení a také se více (doslova i přeneseně) uzemnit.
Element Kovu – rýže
Energii podzimu a západu představuje rýže. V našich končinách na rýžová pole zas tak často nenarazíme, ale podzim je právě tím časem, kdy se rýže tradičně sklízí. Element Kovu přitom odpovídá Plicím, a pokud jsou ty v nepořádku, projeví se to v prvé řadě na našich vlasech a pokožce. Mimochodem, Kov je spojován z tradičního čínského pohledu s Venuší, jež je zas v rámci západní mytologie bohyní Krásy. Proto, aby naše pleť (a nejen ta) byla krásnější, určitě neuškodí si dopřát pravidelně rýži. Existuje jí samozřejmě bezpočet druhů, ale z oné plejády lze doporučit například rýži kulatozrnnou, jež je nejen výbornou přílohou, ale dokáže nás i sama o sobě příjemně zasytit. Nebojte se přitom její celozrnné varianty, neboť právě slupka v sobě nese obrovské množství výživných látek. Zároveň ovšem platí, že může být (obzvlášť pro některé tělesné konstituce) obtížnější pro trávení. Proto můžete loupanou a celozrnnou rýži ve svém jídelníčku střídat anebo je ve vhodném poměru smíchat. Obdobně, pokud jsou pro Vás samotné jáhly ne tak snadno stravitelné (element Ohně odpovídá chuťově hořkosti, a proto se mohou někomu začít zajídat), nabízí se uvařit si rýži s trochou jahel – pocítíte pak ve svých chuťových pohárcích mírou vrchovatou, jak se obě plodiny dokáží navzájem chutně doplnit a Váš organismus ve výsledku o to lépe zharmonizovat.
Element Vody – fazole
Energii zimy a severu ztělesňují fazole. V lidském těle pak odpovídají Ledvinám, jak je již z jejich vzájemné podobnosti tvarů zřejmé. Ledviny jsou životní baterií, a proto bychom mohli s trochou nadsázky říci, že „fazolí není nikdy dost“. Nedostatečnost Ledvin se bude v první řadě projevovat v kostech a ve snížené funkčnosti mozku – podrobněji k tomu v článku Jak přijít soli (v misu) na chuť. I druhů fazolí je celá řada. Pokud byste chtěli co do vlivu na Ledviny „obzvláště účinné“ fazole, zvolte ty, jejichž barva je černá, neboť ta odpovídá i elementu Vody, s níž jsou bytostně spjaty. Uvidíte, že se pak nejen Váš pohled, ale i mysl rozehraje všemi barvami. A o to také při dobrém stravování jde – potěšit se nejen chutným a rozmanitým jídlem, ale rovněž jeho vůní a způsobem (u)spořádání na talíři.
* * *
Čínské přísloví praví: „Kdo zasadí zahradu, zasadí štěstí.“ Ať už konzumujete jakoukoliv plodinu, bude-li to ta, jíž jste si sami vypěstovali, bude mít dozajista tu největší energickou vydatnost a výživnou hodnotu – nejen pro tělo, ale i (zdravého) ducha. Navíc Vám nemusí dělat vrásky na čele obavy z použitých chemikálií či zavřených hraničních přechodů…
Pro TCM Herbs Mgr. Pavel Janšta