Cukr z pohledu TCM – jak si (opravdu) osladit život

Cukr dle tradiční čínské medicíny

„Evropa se topí v levném cukru ... “ těmito a podobnými titulky nás v posledních dnech zaplavují noviny. Můžeme tak očekávat, že cukrovinky a sladké budou ještě levnější a lákavější ... Jak se na takovouto „sladkou záplavu“ dívá čínská medicína? Opravdu nám dokáže život „pěkně osladit“?

 

Cukr ve své koncentrované podobě má dle tradiční čínské medicíny obrovsky jinový a expandující účinek. Na jednu stranu tak přináší do organismu uvolnění, ale zároveň s sebou nese i nadměrné vlhko a zároveň oslabuje energii sleziny. Proto by se cukru měli podstatně vyvarovat ti, kterým v organismu dominuje vlhko (Vaši konstituci si můžete zjistit v Testu Dobrá strava) či mají oslabenou slezinu (v takovém případě je nejlepší navštívit MUDRce).

 

„Rafinovaný“ cukr

Cukr je opravdu škodlivý v jakékoliv podobě – ať už samotný, či pokud je v libovolném produktu obsažený. Nerafinovaný (hnědý) cukr na první pohled působí „zdravějším“ dojmem. Ve skutečnosti se však od bílého liší jen a pouze svou barvou a větším obsahem minerálů a stopových prvků. Základním prvkem však stále zůstává sacharóza (disacharid složený z fruktózy a glukózy). Ta se ukládá v našich játrech coby „(ne)potřebná“ zásobní látka (glykogen) a naše tělo tak nadmíru nabývá na váze a ztrácí i svěžest a vnitřní průchodnost. O tom, že umělá sladidla zvyšují tuky v těle se můžete přesvědčit rovněž zde. A to, že cukry dnes škodí více než tuky prokázala i vědecká studie tu. Nemusíme si to ani uvědomit, ale když jíme pečivo, zapijeme jej ovocným džusem a navrch přidáme nějakou „rychlovku“ z fast foodu – tam všude je cukr. Čím více ho (skrytě) jíme, tím více si na jeho chuť zvykáme a podvědomě vyhledáváme. Těžko pak z takového bludného kruhu vystoupit.

 

Jak na sladký život

Naštěstí však dnes existuje k cukru množství jiných alternativ, obzvláště když navštívíme prodejny zdravé výživy. Zvolit si můžete kupř. ječmenný slad (Sladěnku), datlový či švestkový sirup apod. Vždy však platí univerzální poučka (na Západě i Východě): Všeho s mírou! Ideální je vnímat přirozenou sladkost potravin a doslazování použít jen střídmě. Pokud se příliš z(a)tížíme cukrem, tak na opačné straně misky vah čeká celá řada tzv. civilizačních nemocí – od cukrovky až po srdečně cévní onemocnění. Právě abychom se takových konců vyvarovali, je nejlepší začít postupně snižovat konzumaci cukru – TEĎ!

 

Praktická rada

Pokud jste na cukru opravdu závislí a jeho vynechání si nedokážete představit ani v té nejbujnější fantazii, můžete se zaměřit na kvalitu věcí, které konzumujete. Doporučit lze kupř. „živá čokoláda“, jež se vyrábí z nepražených kakaových bobů. Sladkost jí dodávají přírodní sirupy, je bez pasterizace, bez lepku a bez laktózy, zpracována ručně a na celý raw proces dohlíží nejvyšší BIO certifikace.

 

Cukr a přirozená sladidla

„Mlsný jazýček“ má každý z nás a sladká chuť je tak něco naprosto přirozeného. Pokud si ji dopřáváme v přirozeně sladkých jídlech, anebo si občas doplníme vyvážený jídelníček o dobrý koláč či kvalitní dezert, je vše v pořádku. Pokud si ale rozmrazíme v mikrovlnce polotovar, večeři zapijeme dvoulitrovkou limonády, pak se nemůžeme divit, že ve „vyspělých“ zemích nám takový příjem potravin dokáže zdraví „pěkně osladit“. 

 

Umělá sladidla

Na první pohled nám nejrůznější potraviny slibují, že jsou nulové či velmi nízké kalorické hodnoty. Přitom však v sobě obsahují chemické látky zaručující vysokou sladivost. Mezi výživovými experty dnes převažuje ten názor, že takováto umělá sladila jsou pro zdraví škodlivá a návyk na sladké naopak ještě stimulují. Vědecké studie rovněž ukazují to, že tyto „odslazené“ potraviny v boji s obezitou vůbec nepomáhají. Ideálně bychom se jich proto měli úplně vyvarovat.

 

Bílé pečivo

Jednoduché cukry mají za následek v našem metabolismu celou řadu nežádoucích reakcí. Obdobně návykové a nezdravé jsou však i výrobky z bílé mouky. Proto je nejvýše vhodné konzumaci obojího omezit.  

 

Rapadura

Jedná se o sušenou třtinovou šťávu a mezi cukry jde zřejmě o nejvhodnější variantu. Očekávat můžete tmavší barvu a karamelovou příchuť (díky melase si rapadura zachovává i stopové prvky).

 

Sladovit a sladěnka

Oba jsou to extrakty z naklíčených obilovin (ječmene) a krom minerálů a jednoduchých cukrů obsahují i cukry složené. Sladěnka připomíná med a má poměrně výraznou vůni a chuť (nemusí tak každému vyhovovat). Sladovit je sypký výtažek ze sladu jemnější chuti a vhodný tak i kupř. k pečení. V prodejnách zdravé výživy je určitě neminete. 

 

Rýžový, javorový nebo agáve sirup

Ve všech případech jde výtažky jednoduchých cukrů s podstatným množstvím stopových prvků. Je proto určitě vhodnější s nimi doslazovat než u běžného cukru. Protože obsahují více fruktózy, doporučují se i pro diabetiky. Na druhou stranu v dlouhodobé perspektivě má vyšší příjem fruktózy obdobně riskantní dopady jako sacharóza (i když se tak děje jinými mechanismy).

 

Med

Včely nám dopřávají jedinečnou směs jednoduchých cukrů s množstvím stopových prvků, enzymů a dalších (o)zdrav(n)ých látek. Určitě je vhodné jeho přiměřené používání. Obzvláště pak v podobě včelího pylu, mateřské kašičky či propolisu. U dětí bychom však měli s medem začít až po 3. roku života. Ideálně bychom měli koupit med přímo od včelaře, abychom se vyvarovali při nejasném původu produktu různých nežádoucích příměsí (např. včely byly léčeny pomocí antibiotik apod.).

 

Stevia

Rostlina obsahující přirozeně sladké glykosidy. Extrakt z ní můžete použít k oslazení jak za studena, tak i když „za tepla“ připravujete jídlo. Zdraví určitě neškodí – jen při zvýšené konzumaci může rovněž podpořit návyk na sladké.

 

Sušené ovoce

Pokud bychom chtěli dopřát sladké i malým dětem, tak kvalitní sušené ovoce je tou nejlepší volbou. Buď ho konzumujeme přímo, anebo ho můžeme namočit, rozmixovat a použít v kouscích do pečiva, anebo jako polevu.

 

Shrneme-li, co výše zaznělo,

doporučujeme pro každého:

 

Aby byl Váš život sladký,

snižte příjem, co je sladký.

 

Dbejte vždy na kvalitu,

ne(ná)sledujte kvantitu.

Nejčtenější články

Co na srdci, to na jazyku

Co na srdci, to na jazyku

Bolí nebo pálí Vás jazyk? Tradiční čínská medicína rozeznává šest základních stavů a díky nim rozeznává příčinu bolesti jazyka.

Ach ta – A F T A

Ach ta – A F T A

Téměř každého z nás jednou trápila afta. Nepozorovaně se na jazyku objeví malá...

Přiměřená (re)akce při alergické rýmě

Přiměřená (re)akce při alergické rýmě

Jak se vypořádat s alergickou rýmou i mimo její typickou sezónu? Pokud trpíte chronickou alergickou...

Jaro, léto … pylová rýma je tu!

Jaro, léto … pylová rýma je tu!

Rozkvetlá louka a vonící les? Pro někoho příjemná procházka, pro druhého utrpení...