Tipy pro stravování sestavené dle ročních období

Jak se stravovat v souladu s ročním obdobím

Z hlediska stravování dle TCM je znát paralela s křesťanským pojetím roku. TCM rozeznává 5 ročních období – jaro, léto, pozdní léto, podzim a zima. Navazují na sebe přechodovými obdobími, tzv. DOJO obdobími, trvajícími zpravidla 18 dní. Představit si je můžeme jako období půstu, ve kterém poskytujeme tělu možnost snáze se adaptovat na změnu související s příchodem nového ročního období. Dodržováním určitých stravovacích zásad v tomto čase vytváříme předpoklady pro metabolický soulad v našem těle, jeho psychickou a fyzickou rovnováhu.

Pár jednoduchých tipů a pravidel pro stravování jsme pro Vás sestavili v článku Harmonické stravování

Jaro (21.3. – 20.6.)

Dle TCM odpovídá tomuto období element Dřeva, pokud bychom jej měli připodobnit k období lidského vývoje, je nejblíže období porodu a dětství. Z hlediska paralely k fázi dne představuje jaro ráno. Je pro něj charakteristický rychlý růst a dynamický vývoj.

V pojetí TCM jsou jin orgánem elementu Dřevo játra GAN a jang orgánem žlučník DAN. Játra GAN v organismu zajišťují příjem a zpracování energie, v pojetí TCM také řídí svalové napětí a zrak.

Ideální pro období jara je lehce stravitelná potrava kyselé chuti, která právě podporuje energii jater. Při sklonech k napětí či stagnaci jaterní energie GAN QI ZHI jsou z pohledu TCM vhodné i potraviny přirozeně sladké chuti.

Velmi výhodné pro podporu funkce jater a žlučníku je na jaře zařadit tzv. odlehčovací dny s vyloučením mléka a mléčných výrobků. Z hlediska střídmosti je dobré v jarním období omezit též solení, alkohol a těžká, tučná jídla. Nejvhodnější kuchyňskou úpravou pokrmů je napařování.

Stručný příklad potravin typických pro element Dřevo:

Obiloviny: pšenice, špalda, sladká rýže, kuskus
Luštěniny: žlutá sója
Zelenina a ovoce: pickles (nakládaná zelenina), naklíčené obilí a luštěniny, rašící výhonky (vojtěška, řeřicha, fazole mungo), čerstvé bylinky, saláty, ovoce kyselejší chuti (jablka, višně), ředkvičky, dýně, kedlubny, brokolice, čínské zelí
Živočišné bílkoviny: zakysané mléčné produkty, slepičí vejce
Ostatní: mátový, meduňkový nebo slézový čaj

Léto (21.6. – 15.8.)

Léto je zastoupeno elementem Ohně, z hlediska lidského života symbolizuje období růstu a dospívání. A v rámci jednoho dne se připodobňuje k době oběda. Oheň přináší teplo a světlo, v organismu jej zastupují orgány srdce XIN a tenkého střeva XIAO CHANG. Potraviny výhodné pro podporu elementu Ohně jsou hořké chuti, mají totiž podíl na vysušování a snižování napětí v organismu, mimo jiné napomáhají trávení a mohou být za určitých okolností též nápomocné při řešení problémů s nadváhou.

Příkladem takových potravin jsou tmavě zelené listy salátů a divokých bylinek.

V létě jsou vhodná lehká studená nebo jen krátce tepelně upravovaná jídla. Tedy žádné dlouhé vaření, pečení nebo smažení. Při přípravě jídel je také dobré omezovat užití soli a naopak používat větší množství tekutin.

Z našeho pohledu nelze ani v létě doporučit konzumaci zmrzliny a ledových nápojů, neboť obojí oslabuje naše trávení a navíc chladná energie působí pro tělo adstringentně, tj. má stahující účinek, což může vést k zadržování tekutin (potu a horka) uvnitř těla.

Při studiu doporučení čínské dietologie je třeba vždy mít na paměti, že veškerá doporučení se týkají energií u přirozených potravin. Nejsou tedy jednoduše aplikovatelná na mnoho současných potravin vyráběných z koncentrátů, často obsahujících množství přidaného cukru či soli.

V letním období je z hlediska TCM výhodné omezit tuky a solení. Nejvhodnější kuchyňskou úpravou je šetrné smažení.

Stručný příklad potravin typických pro element Oheň

Obiloviny: pohanka, amarant, rýže
Luštěniny: červené fazole, zelený hrášek, čočka
Zelenina a ovoce: špenát, kapusta, čekanka, rukola, mangold, listy pampelišky, brusinky, listový salát
Živočišné bílkoviny: grilované maso
Ostatní: oregano, muškát, kakao, skořice, červená paprika, sójový olej, zelený čaj 

Pozdní / babí léto (16.8. – 22.9.)

Charakteristickou pro pozdně letní období je doba dozrávání, úrody a nastolování rovnováhy. Tento čas představuje střed všeho dění, v lidském životě střední věk umožňuje plné užívání si toho, čeho jsme dosáhli. Zastupujícím živlem je v případě pozdního léta element Země. Z hlediska přirovnání k fázi dne se jedná o odpoledne. Země je podporována přirozeně sladkou chutí – ovoce, zeleniny a obilovin. Prakticky tato chuť představuje velkou část běžné každodenní stravy. V pojetí TCM Země rozděluje tekutiny v organismu, zajišťuje elasticitu tkání a svalů, zvlhčuje a přináší pocit nasycení.

Zastupujícími orgány Země jsou v těle žaludek WEI, slezina PI a slinivka. Jejich hlavním úkolem je trávení a vstřebávání, čili praktické převádění a získávání energie pro tělo z přijaté stravy. Energetickou rovnováhu žaludku a sleziny poškozují rychlá konzumace potravy, chemická aditiva v potravinách i samotné potraviny oslabené dlouhotrvajícím transportem. Příznivě oproti tomu na naše trávení a výše uvedené orgány působí, pokud jíme s chutí a v klidu. Nejvhodnější kuchyňskou úpravou je krátké povaření potravin (v délce do 10 minut).

Stručný příklad potravin typických pro element Země:

Obiloviny: sladká rýže, slzovka, jáhly, ječmenné kroupy, kukuřice, quinoa, amarant
Luštěniny: hrách, cizrna, fazole azuki
Zelenina a ovoce: sladce chutnající druhy zeleniny jako dýně a mrkve, sladká jablka, hrušky, kukuřice, švestky, brambory a sladké brambory
Živočišné bílkoviny: kozí mléko, smetana, tofu
Ostatní: oleje, vanilka, med, rozinky, mandle, tofu, ořechy, sezam, med, ječný slad (Sladěnka nebo Sladovit), máslo

Podzim (23.9. – 20.12.)

Podzim, typické období sklizně, symbolizuje loučení se s létem, smutek a nostalgii. V denním rozvrhu představuje podzim dobu večera. Zastupujícím elementem je Kov a z orgánů jsou to plíce FEI a tlusté střevo DA CHANG. Energie čchi QI se stahuje dovnitř a dolů. Ve stravě je element Kovu vyjádřen ostrou chutí, která má sílu rozproudit energii v organismu.

K typickým potravinám tohoto elementu se řadí zázvor a nápoje z něj připravené. Obecně se podle TCM mají na podzim a v zimě podávat jídla vařená delší dobu a taková, která jsou bohatší na energii. Tím dáváme tělu možnost utvořit si potřebné zásoby na zimu. Konzumací hub, ořechů a semínek se můžeme z pohledu TCM vyhnout převaze sucha ZAO v organismu (to může působit různé ekzémy). Nejvhodnější kuchyňskou úpravou je v tomto období delší vaření.

Stručný příklad potravin typických pro element Kov:

Obiloviny: dlouhozrnná rýže, ječmen, ječmenné kroupy, pšenice
Luštěniny: bílé fazole, slzovka 
Zelenina a ovoce: ředkvičky, ředkve, pórek, mrkev, kedlubny, cibule, křen, pažitka, česnek, banány, dýně, špenát, kyselá jablka, zelená listová zelenina, pastiňák
Živočišné bílkoviny: sýry s modrou plísní, zaječí maso, tofu
Ostatní: mátový čaj, chilli, ořechy, semínka, houby (hlíva, žampiony), ječmenný slad (Sladěnka či Sladovit)

Zima (21.12. – 20.3.)

Zima je symbolizovaná elementem Vody. V lidském životě představuje tento element nejen stáří a klid, ale zároveň také moudrost a načerpané vnitřní bohatství. Jedná se o období ukládání zásob a regenerace. V rámci dne potom představuje Voda noc. Typickou chutí pro toto období je slaná, taková jakou přirozeně najdeme v rozličných darech moře.

Z hlediska TCM se nedoporučují v zimě ostrá a kořeněná jídla, která umožňují energii jang vystoupit na povrch. Orgány spojené s tímto elementem jsou ledviny SHEN a močový měchýř PANG KUANG. Obojí je zvláště citlivé na prochladnutí, a proto je žádoucí se v zimě ochraňovat pomocí zahřívajících jídel. Proto je v zimě energeticky výhodnější konzumace typického sušeného ovoce (křížaly), oproti ovoci čerstvému. Dobře ochráněné a v teple udržované ledviny nám zajišťují vitalitu. Je dobré konzumovat potraviny podporující jin (hořké, slané chuti). Ideálním zimním jídlem jsou polévky, „jídla vařená v jednom hrnci“, zapečená jídla a vařené obiloviny. Je nasnadě, že typickou potravinou elementu Vody jsou ryby, mořské i sladkovodní. Nejvhodnější kuchyňskou úpravou v tomto čase je pečení.

Stručný příklad potravin typických pro element Voda:

Obiloviny: divoká rýže, ječmenné kroupy
Luštěniny: sója
Zelenina a ovoce: lilek, zelí, dýně
Živočišné bílkoviny: losos, sardinky, tuňák, makrely, krabí maso
Ostatní: mořské řasy, mořská sůl, minerální vody, skořice, hřebíček, zázvor, anýz

DOJO období (přechody mezi jednotlivými ročními obdobími)

Jednotlivé roční fáze jsou vyplněny zhruba 18 přechodovými, nezařazenými dny. Jedná se o tzv. DOJO období. V těchto dnech vládne element Země (dráha sleziny a žaludku) a dochází při nich k harmonickému přechodu z jednoho ročního období do druhého. Tato období jsou výhodná právě k detoxikaci organismu a současně i k posílení sleziny a žaludku.

Výhodnými pro nás jsou v tomto období potraviny elementu Země – sladké či fádní chutě a žluté barvy. Doporučení, které se vztahuje nejen na DOJO období, zní, že většina potravin by se měla vždy konzumovat v uvařeném, nikoli syrovém stavu. Lehce povařené potraviny se lépe tráví a živiny v potravě obsažené se snáze vstřebávají.

Doporučené potraviny pro DOJO období:

Obecně se dá říct, že se jedná o potraviny, které posilují dráhu sleziny PI, protože vyživují energii čchi QI a krev XUE. Zároveň vylučují nadměrné a škodlivé vlhko SHI, horko RE a hlen TAN z organismu.

-veškeré pícniny - slzovka, jáhly, pohanka, cizrna   (falafel, hummus), kukuřice (polenta), quinoa, amarant, rýže celozrnná, natural, Basmati, černá, červená či dlouhozrnná (rýži však doporučujeme vždy jen lehce povařit tzv. „al dente“, ne rozvařit; též nepoužívat rýži předvařenou či bílou kulatozrnnou rýži)

  • zelenina - sladce chutnající druhy zeleniny jako jsou dýně (Hokaido), cukety, mrkev, sladké brambory (batáty), topinambury, maniok
  • veškeré luštěniny (čočka, hrách, fazole)
  • obiloviny (optimální je oves, neboť obsahuje ze všech obilovin nejméně lepku), ječné kroupy, ječné těstoviny
  • koření (koriandr, petržel, majoránka, saturejka, oregano, fenykl, římský kmín, pískavice řecké seno, kari listy, muškátový oříšek, skořice, zázvor, lékořice, vanilka)
  • ovoce - rozinky, mandle, ořechy, sladká jablka, granátová jablka
  • ostatní - tofu, ječný slad (Sladěnka nebo Sladovit)

Další obecnou zásadou je střídmost, pestrost a pravidelnost stravování. Najíst se bez spěchu a stresu, s radostí a v příjemném prostředí. Sníst pouze tolik, kolik potřebujeme, pokud možno se vyhýbat hladovění i přejídání. Při vaření se orientovat na jednoduchá jídla, ve kterých se nemíchá příliš chutí dohromady.

Zátěžové potraviny

Jedná se o potraviny, které nejvíc zatěžují dráhu sleziny PI, neboť přinášejí nadměrné vlhko SHI, horko RE a hlen TAN do organismu. Příklady těchto potravin:

-veškerá jídla obsahující bílý cukr (sladkosti, cukrovinky, čokolády)
-veškerá jídla z bílé mouky (chléb, pečivo, těstoviny)
-veškeré výrobky z pasterizovaného kravského mléka (mléko, šlehačka, tavené sýry, trvanlivé jogurty, nepřepuštěné máslo). Naopak nepasterizované či domácí mléko a čerstvé mléčné výrobky konzumované v malé míře jsou prospěšné (čerstvé přírodní sýry, jogurty, podmáslí, tvaroh)
-veškerá pečená, smažená, grilovaná a fritovaná jídla (masa, sýry, hranolky, steaky)
-veškerá syrová zelenina a syrové ovoce (doporučujeme vždy konzumovat v lehce podušeném či povařeném stavu)
-veškeré chladné nápoje (z ledničky, s kostkou ledu), veškeré sladké nápoje (limonády, koly, džusy), zmrzlina (pokud možno ji konzumovat s kořením např. se skořicí či trochou alkoholu).

Souvisejícím tématem jsou potravinové alergie. Většina z nich se dle TCM projevuje jako jistá forma nedostatečnosti energie čchi sleziny PI QI XU s horkem RE, vlhkem SHI nebo hlenem TAN. A právě většina výše zmíněných potravin je povětšinou zvlhčující a zahleňující, proto mají dle TCM tendenci vyvolávat tyto alergie.

Důležitá je především konzumace vyvážené stravy, čili vyvarování se kvantitativní (nadměrný či jednostranný příjem) nebo kvalitativní (chemicky ošetřené, zpracované) disharmonii.

Konzumace vyvážené stravy nespočívá v naprostém vyloučení výše uvedených potravin. Je pouze výhodné je omezit v rozumné míře tak, aby se člověk cítil spokojený a zdravý.

Chutná strava

V našem zamyšlení se dostáváme k možnostem zdravého a střídmého stravování, které je v České republice dostupné. Téměř v každém větším městě v dnešní době najdeme prodejnu zdravé výživy, pravidelně organizované farmářské trhy, bioprodejny či vegetariánské restaurace. Stačí se tedy o problematiku stravování více zajímat a hledat si svou individuální cestu. Vysledovat na příkladu vlastního jídelníčku, co nám osobně prospívá a co nikoli.

Doporučení a moudrost starých Číňanů nám může posloužit jako inspirace. Žádné nabádání k askezi, zákazy nebo upřednostňování potravin, pouze užitečná doporučení. Vysledované zákonitosti jsou na první pohled logické – např. v zimě jíst víc masa, které zahřívá organismus, naopak v létě zase více ochlazujícího ovoce a zeleniny.

zavřít

Katalog TCM

Souhlasím a potvrzuji, že jsem terapeut, student nebo vážný zájemce o TCM.

Nejčtenější články

Jak si jídlo (v)hodně ohřát?

Jak si jídlo (v)hodně ohřát?

Co tepelná úprava jídla znamená z pohledu Tradiční čínské medicíny? A jakou bychom měli u sebe upřednostnit?

Co nám dává a udává „péHá“?

Co nám dává a udává „péHá“?

Často se můžeme dočíst u potravin, že jsou buď kyselé (nebo kyselinotvorné), anebo naopak zásadité (zásadotvorné). Jde přitom o jejich hodnotu „pH“.

Chutně vybalancovat JIN i JANG

Chutně vybalancovat JIN i JANG

Jin a Jang. Dva nejčastější pojmy Tradiční čínské medicíny skloňované v...