Orgánové hodiny aneb kdy a co nejlépe jíst

Orgánové hodiny aneb kdy a co nejlépe jíst

Náš den často utíká jak na běžícím pásu – ráno není čas na pořádnou snídani, oběd si stíháme taktak ohřát v mikrovlnce nebo zaběhnout na minutku do restaurace a večer po celodenní námaze „zaslouženě” vyluxujeme ledničku. Není divu, že po takovém příjmu potravy naše tělo zrovna dvakrát nejásá. Navíc si z dlouhodobějšího hlediska „zaděláváme” na vážné zdravotní komplikace. Jak si vhodněji nastavit stravu z hlediska Tradiční čínské medicíny? Které potraviny optimálně zařadit do svého jídelníčku?

Tikot orgánových hodin

Tradiční čínská medicína (TCM) rozeznává celkem 12 orgánů – plíce, tlusté střevo, žaludek, slezinu, srdce, tenké střevo, močový měchýř, ledviny, osrdečník, trojitý ohřívač, žlučník a játra. Každý z těchto orgánů má během jednoho dne (tedy 24 hodin) své dvouhodinové období maximální aktivity a přesně o 12 hodin později startuje zas čas, kdy je v největším útlumu. Nejde přitom o neznámou ani z pohledu západní medicíny – vždyť v roce 2017 získala trojice amerických vědců Nobelovu cenu za to, že prokázali účinky vnitřních orgánových hodin.

Nádech nového dne – mezi psem a vlkem

Jeden příklad za všechny. Nový den i pomyslné orgánové hodiny začínají mezi 3. a 5. hodinou ranní, kdy jsou v maximální aktivitě naše plíce. V tento čas by mělo tělo ideálně odpočívat a být udržováno i v teple, aby mohly plíce doplňovat kyslík do našeho organismu. Zároveň známe z nejrůznějších tradic – od brzkých budíčků v trapistických klášterech, přes japonské zenové chrámy až po rozmanitá meditační centra ve všech koutech světa – že právě v této hodině „mezi psem a vlkem” se nejčastěji lidé věnují dechovým cvičením a duchovní praxi. Na druhou stranu, pokud má člověk problémy s dýchacími cestami, astmatem nebo je kupř. náruživý kuřák, mnohdy jej v tento čas nad ránem probudí záchvat kašle. Jde tak o neklamné znamení, že s plícemi je potřeba začít něco dělat.

* * *

V obdobném duchu bychom si mohli rozebrat dvouhodinovku každého z dvanácti orgánů (k čemuž se jistě v některém z příštích článků dostaneme). Pro dnešek se zaměříme na ty časy, které jsou i z orgánového pohledu nejvhodnější pro naše stravování.

Snídaně – mezi sedmou a devátou hodinou

Během této ranní dvouhodinovky je v maximální aktivitě náš žaludek. Není proto divu, že bychom mu v tento čas měli dopřát vhodnou stravu, neboť se takto nejúčinněji posílíme na celý den. V principu by mělo jít spíše o zahřívající jídlo, jež stimuluje náš jang – tedy energii a akceschopnost. Konkrétně lze doporučit obilné kaše (čím více celozrnné, tím lepší) se semínky a sezónním ovocem (to stačí krátce povařit na závěr). V tento srpnový čas jsou tak kupříkladu velmi vhodné broskve, nektarinky a meruňky – nejen proto, že rostou všude na stromech, ale navíc mají na rozdíl od termiky většiny jiného ovoce přirozené teplý (zahřívající) charakter. V zimě pak do kaše přidávejte raději sušené ovoce (ideálně domácí, bez uměle přidaných konzervačních látek), než byste nakupovali dovážené potraviny z exotických zemí či rozehřívali potraviny z ledničky (více k tomu v článku Jídlo, z kterého mrazí).

V našich končinách velmi oblíbená černá káva je z dietetického hlediska TCM dosti nevhodná, neboť tělo „až moc vybuzuje” a vyčerpává tak jin a esenci ledvin, oslabuje krev a fluida. Pokud jste však jejími velkými milovníky, je určitě vhodnější si ji dát takto po ránu, než například po obědě – po večeři ani nemluvě.

Oběd – mezi dvanáctou a patnáctou

V pravé poledne je slunce nejvýše na obloze a mezi 11. a 13. hodinou je zas v maximální činnosti (tedy „nejvřelejší“) naše srdce. Na něj zas navazuje od 13 do 15hod svou nejvyšší aktivitou tenké střevo. V tomto ohledu je pro oběd – v klidu (s)trávený – ještě vhodnější tato pozdější dvouhodinovka, neboť tenké střevo dokáže nejlépe vstřebat to dobré z potravy, aby bylo naše tělo co nejlépe vyživeno. V tomto případě je na místě teplé, objemné jídlo, které dokáže stimulovat energii čchi středu – tedy žaludek, slezinu a rovněž tenké střevo. Možností, co byste si měli dát, je samozřejmě nepřeberně, ale obecně jsou velmi vhodné obilniny, zelenina, maso (v porci spíše střídmější) nebo saláty. Konkrétně lze jen v tomto případě doporučit (po)řádné vývary.

Večeře – mezi sedmnáctou a dvacátou

S nadcházejícím večerem bychom měli více podpořit fázi zklidnění, přípravy těla a ducha na odpočinek – tedy jin. Mezi 17. a 19. hodinou jsou ve svém maximu ledviny, z nichž mj. čerpá náš organismus vrozenou (esenciální) energii. V následující dvouhodinovce odměřují  orgánové hodiny nejvydatnější porci času osrdečníku (perikardu). Dejte si pozor proto zejména na stimulanty, jež by měly tendenci vybudit tělo k nevhodné aktivitě. Opět jsou na místě spíše teplé obilniny, pařená zelenina, sója, trošičku masa – podstatné je na noc se „nenacpat”.

Pokud si rádi dopřáváte alkohol, není tomu tak, že by Vám jej dietetika z pohledu TCM zakazovala. To ostatně z principu nečiní takřka u žádné potraviny či nápoje. Nicméně „trochou piva” před spánkem nemyslí čtyři extra vychlazené půllitry, ale ideálně 1 decilitr zlatavého moku, jenž má pokojovou teplotu.

* * *

Před tisíciletími Lao-C’ pravil: „Vykazujte jednoduchost, obejměte jednoduchost, omezte sobectví, mějte jen málo tuh.” Pokud se budete řídit tímto střídmým doporučením Starého mistra, mohou se Vám v životě otevřít nečekaně bohatosti. Ostatně dle orgánových hodin fungujeme všichni – nejen člověk, ale i veškerá příroda – stačí se „jen” na jejich časování správně naladit. Naše tělo totiž miluje pravidelný rytmus – u jídla i spánku to pak platí dvojnásob.

 

Mgr. Pavel Janšta pro TCM Herbs

zavřít

Katalog TCM

Souhlasím a potvrzuji, že jsem terapeut, student nebo vážný zájemce o TCM.

Nejčtenější články

Proč nespat s mobilem pod polštářem

Proč nespat s mobilem pod polštářem

V článku se zaměříme na to, jak se lépe před elektrickými (vz)ruchy chránit a proč je to z pohledu Tradiční čínské medicíny tak důležité.

Čtyři rady pro zimu a nad zlato

Čtyři rady pro zimu a nad zlato

Jak bychom měli k nastupujícímu chladnějšímu období přistoupit, aby byla doopravdy posílena naše imunita a celková vitalita organismu?

Stres jak jej (ne)známe

Stres jak jej (ne)známe

Jak si poradit se stresem? V článku se pokusíme nastínit nejen obecněji známé faktory, ale uvést možná i docela nečekané skutečnosti.