Znáte ten pocit „jako by se ve mně krve nedořezal”? V případě prázdnoty krve však nejde jen o krátkodobé vyschnutí našeho životadárného řečiště, ale o chronický stav, kdy našemu tělu „schází šťáva”. Co si pod tím představit konkrétněji? Jak si s takovou prázdnotou poradit z hlediska Tradiční čínské medicíny?
K hlavním projevům prázdnoty krve patří bledá pokožka a matná pleť, pocit závratě uvnitř hlavy, celková necitlivost, únava a suché vlasy a pokožka. Obecně převládá v organismu tendence k suchu – proto se ostatně i „vysušuje krev”. Je však namístě zdůraznit, že člověk zároveň nemá pocity chladu – v takovém případě by šlo spíše o prázdnotu jangové energie (tomu, jak přistoupit k tomuto stavu se budeme věnovat v některém z příštích článků). Z hlediska orgánů to značí pravděpodobné potíže ze slezinou, neboť ta je zodpovědná za příjem živin ze stravy a jejich transformaci do krevního oběhu. Dále může být příliš vyčerpávaná esence ledvin (Jing), jež jsou hlavním zdrojem naší vrozené a vitální energie.
Stav nedostatku jater
Nejčastěji však bývá problém s játry, které se nacházejí téměř s jistotou ve stavu nedostatku. Člověk pak mívá rozmazané vidění, poruchy spánku, suché a křehké nehty, svalovou slabost a křeče, pocit „mravenčení” anebo únavy v končetinách, přílišnou citlivost očí na světlo, problematické psychologické a duševní příznaky, nedostatek energie, bušení srdce, nadměrnou nervozitu a emoční křehkost. U žen se vyskytují gynekologické potíže – zejména bolestivá či nepravidelná menstruace, popřípadě její úplná absence.
Konkrétní doporučená strava
Problémem je sucho organismu, a proto lze jen doporučit, aby strava byla spíše chladivé povahy. Z hlediska chuti pak sladká (termicky neutrální a teplá) a kyselá (neutrální a chladná). V Encyklopedii TCM potravin si můžete snadno dohledat, o příklady jakých jídel se jedná. Rádi bychom však i na tomto místě uvedli konkrétní a praktické příklady, na jejichž patřičnou (tedy nikoliv přehnanou, ale spíše střídmou a rozmanitou) konzumaci byste se ve stavu prázdnoty krve měli zaměřit.
Obilniny: oves, amarant a rýže – zejména krátkozrnná (lepivá)
Maso: kuřecí maso (hlavně játra), hovězí maso (kupř. „krvavý” steak nebo hovězí vývar a opět játra), telecí či jehněčí játra, ústřice (ty výborně doplňují esenci ledvin), mušle, chobotnice, okoun, úhoř
S množstvím masa to však raději příliš nepřehánějte – jak bývá v české kuchyni zvykem. Maso by se mělo jíst jako příloha k jídlo (cca 5% z celkového množství naší stravy), a nikoliv coby převažující základ. Zároveň je zcela zásadní, zda si koupíte maso v supermarketu, anebo přímo u farmáře, kdy opravdu „víte, co jíte”.
Zelenina: zejména ta, jež má červenou barvu („barvu krve”) – červená řepa, červené zelí, mrkev, špenát, fenykl apod. (tepelně jde o neutrální a zároveň i osvěžující zeleninu)
Ovoce: červené hrozny, třešně, švestky, meruňky či Longan (jde o typ liči a v překladu z čínštiny jeho název znamená „dračí oko”)
Oříšky a semena: sezam (hlavně černý), slunečnicová semínka a piniové oříšky (ideální je přidávat je do rýžových kaší – v Číně takovýto pokrm bývá tradičně nazýván „krev taoistů”)
Nápoje: šťáva z červené řepy či z třešní, švestkový džus, červené čaje (šípek, ibišek nebo rooibos), červená hroznová šťáva a v neposlední řadě rovněž červené víno (v přiměřeném množství)
Pravidlo podobnosti
Jednoduchá zásada v rámci tradiční čínské dietetiky zní, že pokud jíte stejný orgán, jaký máte poškozený, podporujete jej i ve svém organismu. Dobře to bylo vidět na příkladu výše uvedených doporučených druhů masa při prázdnotě krve – vesměs šlo o nejrůznější druhy jater, ať už o kuřecí, hovězí, telecí nebo jehněčí. Obdobně pokud máte problémy s ledvinami, dopřeje si zas ledviny nějakého zvířete atp.
Pro TCM Herbs Mgr. Pavel Janšta