Jak se nepřipravit o dobrou kávu

Jak se nepřipravit o dobrou kávu

Často býváme zrazováni od popíjení kávy nebo konzumace četných jiných nápojů či potravin. Stravování dle Tradiční čínské medicíny má jednu úžasnou vlastnost. Nic vysloveně nezakazuje, ale důraz klade na to, v jaké kvalitě (co se týče původu i způsobu přípravy) a poměrném množství jsou konkrétní složky našeho jídelníčku. Ještě podstatnější roli pak hraje to, v jakém emočním a mentálním rozpoložení si jídlo dopřáváme. Co to konkrétně znamená pro v naší společnosti tolik oblíbené „pauzy na kávu“? Existuje vůbec „dobré kafe“? Pokud ano, jak si jej připravit? A v jakém množství si jej dopřát?

Káva jako palivo … než se motor (člověk) zadře

S pitím kávy se potkáváme doslova na každém kroku. Mnozí lidé si nedokážou představit, že by bez ní nezahájili den. Často si její přísun dopřávají i během dopoledne, po obědě, při návratu z práce … a nebývá výjimkou, že někomu zasvítí kávová kontrolka i pozdě večer. Když si pak člověk vyslechne, kolik činí u některých kafařů standardní denní „přísun kafí“, srdce se z toho čísla rozbuší i za tyto vele-konzumenty. Všeho moc samozřejmě škodí. Jaká je však vhodná míra?

Bezkofeinová káva jaro nedělá

Někteří z obav před přílišným množstvím kofeinu v kávě preferují její dekofeinovanou („bezkofeinovou“) variantu. Z pohledu TCM se však nejedná o zrovna vhodnou alternativu, neboť takovýto „dekofoinující“ proces je vysloveně umělý a chemický. Od síly původní rostliny a zrnka jsme na hony vzdáleni – těžko náš organismus dokáže z takovéhoto nápoje získat cokoliv energeticky hodnotného. Naopak se často zanáší různými cizorodými látkami a chemickými příměsemi, které byly do kávy zbavené kofeinu přidány, aby si „zachovala“ kávovou chuť a aroma. Je to podobné jako se zeleninou vypěstovanou mimo svou obvyklou sezónu ve skleníku za podpory umělého světla a hnojiv – nikdy nebude tak chutná a výživná jako ta, která vyrostla na dobré půdě a přirozeně.

Působení kávy z pohledu TCM

Káva má sladkou a hořkou chuť, energii čchi směřuje vzhůru, odpovídá fázi Ohně a svým působením zejména zahřívá a posiluje Srdce. Na jednu stranu tak podporuje mentální schopnosti a zbystřuje pozornost. Také dokáže detoxikovat alkohol (i když takový Puerh, známý tmavý čaj z provincie Jün-nan, dokáže pročistit krev od alkoholu neméně efektivně, a přitom organismus tolik nezatíží). Každá mince má však dvě strany. Pokud takto tonizujeme – doslova „túrujeme“ – jangovou energii, tělo si potřebuje šáhnout do svých jinových rezerv. Slovníkem TCM: Káva dokáže velmi rychle vybudit ducha SHEN v srdci, jenž však ve stavu takovéto plné pozornosti nevydrží nadlouho. Proto se záhy projeví abstinenční příznaky – a sice chuť dát si další kafe. Přitom mnohem adekvátnější reakce těla by byla, abychom si po takové vzpruze řádně odpočinuli. To, že tělo se stává malátným a nic moc se mu nechce dělat, je naprosto přirozenou reakcí – a měli bychom mu ji dopřát. Nadměrné pití kávy tak vyčerpává esenci JING Ledvin, oslabuje krev a vysušuje fluida. Ne nadarmo se často s šálkem kávy podává i sklenice vody – pro náš organismus zbavovaný tekutin (káva je mj. močopudná) je to více než potřeba.

Vybíjení životodárné baterie

Pokud bychom si pomohli jiným příměrem, tak Ledviny představují naši životní baterii. Pokud žijeme „v plném proudu“ a držíme se rozumné životosprávy, baterie se nevybíjí – naopak se může průběžně doplňovat (jako bychom používali při práci na laptopu napájení ze sítě). Pokud si však dopřáváme často „kávové vzpruhy“, je to, jako bychom si vzali notebook mimo dosah podpůrné (elektrické) sítě a očekávali, že na něm můžeme stále pracovat bez nutnosti dobíjení. Anebo když očekáváme, že když si jej na chvilku dáme dobít do zásuvky (nutný odpočinek po kávovém vzpružení), že se za tak krátký okamžik (než se nakopneme dalším kafem) opět plno-hodnotně dobije. Do určité doby se budeme možná cítit výkonněji a „svobodněji“ (máme větší dosah při menším odpočinku), ale to nemůže trvat věčně. Každý má svou životní baterii jinak nabitou a provozuschopnou, a proto někdo vydrží déle a na jiném se takovýto nadmíru zatěžující přístup k životu projeví záhy. Na každý pád při dlouhodobém nadužívání stimulantů (vedle kávy jsou to zejména energetické nápoje) se rozhodně jednou organismus vyčerpá.

Kde se inspirovat

Dobrou zprávou však je, že je možné opět začít životní baterii dobíjet. A nemusí to ani nutně znamenat, že si zčistajasna musíme kávu drasticky zakázat. V Číně není tradice pití kávy nikterak dlouhá – naopak dlouze bychom mohli psát o čaji. Pro vhodnou inspiraci bychom proto mohli jít do těch zemí, které mají s popíjením kávy dlouhodobou zkušenost. Celosvětově se začala káva šířit teprve před 150 lety – do té doby byla po staletí výsadou Arábie.

Vhodná příprava kávy

Tento klasický recept z Blízkého Východu je okořeněn i špetkou znalostí Indie a souzní s principy dietetiky dle TCM: 

  •       Vyberte si dobrou bio-kávu – kvalitně upraženou – v rozumném (spíše menším) množství, aby nevznikl exces Horka.
  •       Čerstvě ji namelte na mlýnku.
  •       Přidejte do ní trochu kardamomu (zde je potřeba si trochu pohrát s poměrem kávy, vody a kardamomu – univerzální doporučení neexistuje – je ale důležité, aby to sedělo pro Vás… menší dávka je určitě vhodnější).
  •       Zalijte směs vodou. I na její kvalitě samozřejmě záleží – obecně horská voda bývá měkčí a pro kávu vhodnější; pokud disponujete jen tvrdou vodou, alespoň si ji přefiltrujte, ať se p(r)ožitek z kávy zjemní.
  •       Vezměte si džezvu a uveďte kávu do varu – nechte ji třikrát zpěnit – a po přelití přes sítko můžete s chutí servírovat.

Takováto káva nebude mít kyselou (pa)chuť a nebude Váš organismus překyselovat jako běžná káva. Nebude vytvářet disharmonii na úrovni žaludku. Nerozbuší Vaše srdce do extrému. Bude Vás jemně stimulovat a podpoří trávení. Zejména po jídle bude přirozeně směrovat pohyb potravy směrem dolů, neboť hořká chuť obecně podporuje práci trávicího traktu a vylučování stolice.       

Na celkovém rozpoložení záleží

Jeden šálek denně nemůže uškodit. Ale měl by to být takový nápoj, jehož přípravu jsme výše popsali. Rozhodně by nemělo jít o mechanické nebo natlakované vypití (na způsob „malého smrťáku“) – zato o jemné a harmonizující. Tedy dobře udělaná káva – podaná s láskou – vypitá vědomě, pro potěšení a s přiměřeným zaujetím i vášní. Ideálně na strávení dobrého oběda (určitě s kávou nezačínejte den, ať se organismus nemusí túrovat hned po probuzení!). Samozřejmě ne každý den si člověk může dopřát takový luxus – ale od toho jsou ideály, abychom je neztráceli ze zřetele – a mohli se k nim postupně přibližovat … >>>

* * *

Čínská moudrost praví: „I kdybyste měli deset tisíc polí, můžete sníst jednu míru rýže denně. I kdyby mělo vaše obydlí deset tisíc místnosti, na noc vám stačí osm stop prostoru.“ … lámu si hlavu, jak na tuto větu v tomto kontextu co nejvhodněji navázat a rozvinout ji … ale není co dodat. Vše podstatné je v ní řečeno. :)

Pro TCM Herbs Mgr. Pavel Janšta

zavřít

Katalog TCM

Souhlasím a potvrzuji, že jsem terapeut, student nebo vážný zájemce o TCM.

Nejčtenější články

Proč (TCM) byliny patentovat

Proč (TCM) byliny patentovat

Jak funguje fytoterapie – tedy léčení bylinami – v Tradiční čínské medicíně (TCM)? V čem jsou tyto patentní sestavy unikátní?

Proč je tak důležité chytit (a mít) slinu

Proč je tak důležité chytit (a mít)...

Proč je tak důležité, aby Země i člověk neztráceli chuť a měli – nebo chytili – slinu? Jaký je na to pohled Tradiční čínské medicíny (TCM)?

Odkud vane nebezpečný vítr

Odkud vane nebezpečný vítr

V průběhu roku se nám občas stane, že nás trocha „nevinného větříku“ ofoukne...