NA JAKÉM OHNI NEJLÉPE VAŘIT?

NA JAKÉM OHNI NEJLÉPE VAŘIT?

V nejrůznějších knihách a příručkách ohledně zdravého stravování se dočítáme zejména o tom, jaké potraviny jsou vhodné či nevhodné. Potom bývá ještě zdůrazňována důležitost jejich původu – jak a kde byly vypěstovány, zda nebyly použity chemické či jiné znečišťující látky atp. Případně se ještě počítá výživová hodnota pokrmů – ať už v kilokaloriích (kcal) nebo kilojoulech (kJ). Málokdy však bývá zdůrazněna důležitost toho, jak a na čem si jídlo připravujeme. A právě na to bychom se chtěli v tomto článku zaměřit.

PŘÍPRAVA

Z hlediska klasické taoistické přípravy pokrmů je obdobně důležité, jaké máme ingredience to, jakým způsobem je uvaříme. TCM totiž nepočítá energetickou hodnotu v kaloriích (ty pro ni nejsou vůbec podstatné), ale ze všeho nejdůležitější je, kolik naše tělo dokáže získat z konkrétního jídla energie čchi. A tak i z poměrně „nekvalitní potraviny“ lze patřičným způsobem vaření získat znatelně více energie pro vitalitu našeho organismu. A naopak, když připravujeme to nejlepší bio jídlo nevhodným způsobem (kupř. bleskový ohřev v mikrovlnné troubě s notnou dávkou negativních emocí), našemu tělu to dvakrát neprospěje …

ČÍM BLÍŽE PŘÍRODĚ, TÍM LÉPE

Toto pravidlo platí v TCM univerzálně – a ani příprava jídla není výjimkou. Pokusme se tedy seřadit od nej(v)hodnějších sedmero základních možností, jak se dnes přistupuje k vaření:

Živý oheň

Není potřeba v tom hledat žádnou vědu. Jídlo připravené přímo na ohni, v němž vesele praská řádně usušené dřevo, je tím nejlepším „iniciátorem a podporovatelem energie“ v každém pokrmu. Platí zde přímo vztah, jenž dobře známe z Pěti elementů, kdy Dřevo živí Oheň.   

Pec

Známe ji možná z domácností našich babiček. Ať už je pec hliněná, keramická nebo kamenná, vždy díky ní z pohledu TCM dochází ke krásné rezonanci, neboť Dřevo (otop) vyživuje Oheň (plamen), který zas rozpaluje Zemi (čili pec). Zároveň samotný tvar pece kontroluje exces Ohně, aby se nezačal nekontrolovaně šířit po místnosti.

Plynový sporák

Naše civilizace má tendenci si vše urychlovat a usnadňovat – přitom si paradoxně stále více stěžujeme, že máme čím dál méně času … Se zavedením plynových sporáků se sice zkrátil čas na přípravu jídla, ale dle TCM se jedná o tzv. „kovový Oheň“, neboť plyn pochází z hlubin Země. Můžeme to vidět i na zcela jiné barvě a chování plamene v porovnání s klasickým „živým ohněm“. Na druhou stranu jsme stále ještě poměrně blízko přírodě (jakkoliv nepřirozeně na povrch Země vytažené).

Kovové spirály

Zde jsme se již notně vzdálili světu přírody. Kovová spirála má však v sobě alespoň základní kvalitu elementu, ze kterého je tvořena – tedy Kovu.

Sklokeramické desky

Opět jsme učinili další krok ke zrychlení – a odklon od přirozených procesů ve světě přírody. Poslední, čím se blížíme základním prvkům je ještě tedy sklo a keramika. 

Indukční sporáky

Zde jsme již překročili další nepřirozený práh. Indukce dokáže vařit potraviny tak rychle, neboť svým způsobením vytváří magnetické pole.

Mikrovlnná trouba

Zlatým hřebem, či lépe řečeno posledním hřebíčkem do rakve vitálního a životadárného jídla, je pak mikrovlnka. Svým vlněním sice dokáže velmi rychle přivést zmraženou potravinu do stavu jakési „ohřátosti“, zároveň to však znamená, že jsme její energetický potenciál doslova zdecimovali. Nemůžeme se pak divit, že tolik lidí má dnes syndrom chronické únavy – i když si dopřávají jídla habaděj, v žaludku pak z toho bývá hanba-děj…  

* * *

Pokud bychom si to měli shrnout, tak z pohledu TCM platí, že čím déle se připravuje strava, tím více získává energie čchi. Všechny tzv. urychlovací procesy vaření ji notně ochuzují a jídla jsou pak velmi máloživná.  

VNITŘNÍ OHEŇ

V neposlední řadě můžete přidat k vnějšímu ohni při přípravě jídla i ten vnitřní. To znamená, že pokud budeme připravovat jídlo s vnitřním zápalem, vědomou pozorností a jiskrnou radostí, bude jeho výživová hodnota zcela jiná, než když naštvaně hodíme mraženou pizzu do mikrovlnky. Rovněž servírování a samotné jezení je velmi podstatné. Pokud vše probíhá v hřejivé atmosféře a jídlo nejen výtečně voní, ale i krásně vypadá, tak to rozhodně potěší každé srdce. A jak víme (i z tohoto článku), Srdce je v perspektivě TCM tím nejdůležitějším orgánem – přímo císařským.

* * *

Starý mistr, Lao-C‘, před tisíciletími pravil: „Člověk může poznat svět, aniž by vyšel ze dveří … Čím dál člověk dojde, tím méně ví.“ Podobně bychom to mohli stáhnout i k našemu tématu stravování: Pro chutnou kuchyni není to nejpodstatnější, zda máte ty nejexotičtější ingredience – naopak čím blíže vyrostly vaší plotně (či ještě lépe praskajícímu ohni), tím více prospějí Vašemu tělu i duchu! 

Pro TCM Herbs Mgr. Pavel Janšta

zavřít

Katalog TCM

Souhlasím a potvrzuji, že jsem terapeut, student nebo vážný zájemce o TCM.

Nejčtenější články

Jakpak chutí patero chutí?

Jakpak chutí patero chutí?

V některých článcích o TCM čteme, že slaná chuť poškozuje Ledviny. Na jiném...

Rozhovor s MUDr. Petrem Hoffmannem: Když se hobby stane zaměstnáním

Rozhovor s MUDr. Petrem Hoffmannem:...

Kompletní verze rozhovoru z časopisu Forbes se zakladatelem značky TCM Herbs MUDr. Petrem Hoffmannem

Jak si řádně UVAŘIT a VYCHUTNAT congee kaši?

Jak si řádně UVAŘIT a VYCHUTNAT...

Cítíte se dlouhodobě vyčerpaní? Nebo zažíváte pocity chladu? Anebo nemáte chuť si dát vůbec něco k jídlu?