Ne(z)řízená chuť na sladké

Chuť na sladké - TCM

Sedíme před televizí, u počítače nebo čteme oblíbenou knihu. Ani nevíme jak, ale už máme v sobě tabulku čokolády, pytlík cukrovinek nebo plech vanilkových rohlíčků. Jak si s touto nutkavou potřebou ládovat se sladkostmi poradit? 

I když si dáme jasné novoroční předsevzetí, uzly na všechny kapesníky a všechny laskominy vyklidíme z dosahu … bývají po nějakém čase naše chuťové pohárky prostě silnější a překonají všechny překážky, aby se dostaly ke sladké tečce (tedy spíše dvojtečce). O to více jsem pak na sebe naštvaní, že nemáme dostatečně silnou vůli a kila na našem těle přibývají.

Chuť na sladké z pohledu Tradiční čínské medicíny

Nepeskujme se ale až příliš a zkusme se na toto naše sladké uzobávání podívat z trochu jiné perspektivy. Z pohledu Tradiční čínské medicíny nejde o jednu univerzální příčinu, „proč máme takovou chuť na sladké”. Rozeznává však šest základních stavů, kdy k tomu u člověka dochází:

 

1. Nedostatek energie sleziny

V tomto případě máme chuť na sladké zejména při únavě, kdy nutně potřebujeme pořád něco uzobávat. Dále se k tomu často přidává slabost v končetinách, mírně nafouknuté břicho po jídle, neschopnost rozlišovat chuť, tendence k nepravidelnému stravování a obezitě, sladký pocit v ústech a celkové nechutenství. Jazyk je bledý.

 

2. Nedostatek krve srdce

Zde se dostaví nutkavá potřeba jíst sladké zejména tehdy, když se rozčílíme. Nedostatečnost bývá dále doprovázena bušením srdce, motáním hlavy, bledými rty a matně bledou pletí, spánkem rušeným sny, anebo neschopností usnout, pocity smutku a osamělosti, depresí, úzkostí a lekavostí, zhoršenou pamětí a nepravidelným režimem stravování. Jazyk je bledý a spíše tenký.

 

3. Oheň srdce

Chuť na sladkosti se dostaví hlavně při nadměrných obavách. Má-li člověk „rozohněné srdce”, bývají u něj časté pocity hladu a žízně, ale přesto se stravuje nepravidelně, afty se mu objevují v ústech i na jazyku, v obličeji je červený a přicházejí na něj návaly horka, nervozity a duševního neklidu, v ústech cítí hořko, má potíže usnout a v noci jej vytrhávají ze spánku špatné sny nebo dokonce noční můry. Jazyk je červený s ještě červenější špičkou a celkově žlutým povlakem.

 

4. Stagnující energie jater napadá slezinu

V případě žen se chuť na sladké a potřeba uzobávat násobí před menstruací. Obecně pak při tomto stavu můžeme očekávat střídající se zácpu s průjmem, nárazovité stravování, podrážděnost a rozporuplné nálady, nafouknutí břicha či nadbřišku a celkovou únavu. Jazyk vypadá normálně – případně je mírně červený po stranách.

 

5. Nedostatek jangu sleziny a ledvin

Obdobně jako při nedostatku energie čchi sleziny dostaneme nezřízenou chuť na sladkosti zejména tehdy, když jsme unavení. Nedostatečnost se pak také projevuje bolestmi v bedrech, pocity chladu, studenými a slabými koleny, až svítivě bílou pletí, malátností, únavou a chutí neustále polehávat, hojným močením světlé moči a potřebou chodit na záchod i v nočních hodinách, řídkou stolicí, přičemž průjem přichází mnohdy v časných ranních hodinách. Bývá časté rovněž snížené libido a dokonce může hrozit i impotence. Jazyk je vlhký a bledý.

 

6. Horko ve slezině

A konečně u tohoto stavu míváme chuť na sladké především kvůli neustálému hladu. Navíc nadměrná horkost mnohdy bývá doprovázena aftami v ústech, suchými rty a žlutou pletí, návaly horka, malým množstvím tmavé moči, žízní, suchou stolicí a červenou špičkou nosu. Jazyk je červený se žlutým a suchým povlakem.

V případě pochybností s výběrem produktů doporučujeme Test Dobrý jazyk na www.patentnimedicina.cz

 

* * *

 

Starý mistr, Lao-C’, před tisíciletími napsal: „Všechno velké na světě začíná téměř od nuly. Strom, který sotva obejmete, vyroste z malého kořínku. Vysoká věž se staví od země.” A stejně tak je to i s jídlem. Přiměřená sladká vzpruha čas od času nikomu neuškodí. Když si ji ale dopřáváme s železnou pravidelností a v nebývalé kadenci, tak to má na naše tělo i psychiku vážné dopady. Bílý cukr je pro naše tělo velkou zátěží, neboť s sebou přináší nadměrné vlhko a oslabuje slezinu. Naštěstí však k němu dnes existuje řada velmi chutných a rozhodně ne tak škodlivých alternativ – více k tomu se dočtete v článku Cukr z pohledu TCM - jak si (opravdu) osladit život. Optimální jídelníček šitý na míru Vašemu konstitučnímu si pak můžete určit na základě Testu Dobrá strava.

Mgr. Pavel Janšta pro TCM Herbs

zavřít

Katalog TCM

Souhlasím a potvrzuji, že jsem terapeut, student nebo vážný zájemce o TCM.

Nejčtenější články

Co si počít s Prázdnotou YIN?

Co si počít s Prázdnotou YIN?

V případě Prázdnoty YIN se jedná o jinou (doslova jinovou) nedostatečnost v organismu. A oproti Nedostatku Krve jde celkově o závažnější stav...

Jak doplnit Prázdnotu Krve?

Jak doplnit Prázdnotu Krve?

Krev představuje z pohledu TCM klíčovou složku našeho těla. Jak praví klasik: Krev je matkou QI. QI je velitelem krve.

Jak se stravovat v souladu s ročním obdobím

Jak se stravovat v souladu s ročním...

Z pohledu TCM je zásadní, aby všechny čtyři roční období – jaro, léto, podzim a zima...