Proč si (do)přát v létě zázvor

Proč si (do)přát v létě zázvor

Na první pohled bychom zázvor jasně zařadili mezi řádně zahřívající potravinu, jak je také co do účinků přiblíženo v Encyklopedii TCM potravin. A když nastanou letní vedra, možná by nás ani nenapadlo objednat si v poledne v restauraci zázvorový čaj. Přesto tradiční čínská medicína doporučuje dopřát si teplé a zahřívající nápoje a pokrmy v létě, a naopak dát si velký pozor na zmrzlinu, ledové nápoje a jiné podobné „zachlazováky“. Jak si to (máme) vysvětlit?

Přirozený cyklus

Všechny zásady TCM jsou odvozené a odpozorované z přírody. Pokud k ní budeme dostatečně vnímaví, dozvíme se vše podstatné i o tom, jak funguje naše tělo a co je pro něj kdy potřeba. Jen málokdo by něco namítal proti faktu, že se střídají roční období. I když, pravda, i tací se najdou…

Pokud bychom se na roční cyklus naladili v klasických čínských termínech, tak první polovina roku je ve znamení stoupající, jangové, energie a druhá polovina je zas klesající – jinová. Na jaře vše klíčí, pučí, raší a roste – proto je toto období označováno elementem (či lépe řečeno pohybem, neboť se jedná vždy o něco dynamického) Dřeva. V létě dorůstají rostliny do své maximální výše a zároveň díky transformativní energii květy uzrávají v plody atp. Podobně i Oheň šlehá k nebesům a původní Dřevo mění v něco hřejivého, co přináší novou hodnotu – proto je i letní období ve znamení tohoto prvku. Jakmile se přehoupne rok do své druhé poloviny, začne se původně rozpínající energie opět stahovat a ustupovat. Symbolicky je tak podzim vyjádřen Kovem, neboť vše, co uzrálo na našich polích a zahradách, sklízíme, shromažďujeme a uskladňujeme. A konečně zima odpovídá Vodě, neboť není dobré, když se na povrchu pořád něco děje – je potřeba také klid a odpočinek. Když si představíme zasněženou krajinu, působí na nás uceleným a tichým dojmem. Zároveň však pod jejím ochranným příkrovem se vše v zemi (re)generuje a chystá na nový rozjezd. Semínka v nitru slupky shromažďují obrovskou energii, aby mohly na jaře prorazit obal a nastartovat růst až do mnohametrové výše. 

Ze svého okolí se nemůžeme oddělovat

I když to v naší přetechnizované době mnohdy nepůsobí – a třeba si to ani sami sobě nechceme přiznat – jsme nedílnou součástí všeho toho dění kolem nás. Jak už si všímá i psychosomatická medicína se svým biopsychosociálním modelem, který nám připomíná, že pro zdraví člověk je určující nejen stav těla, ale i duše a také kvalita prostředí, ve kterém se nachází. Slovy klasické čínské moudrosti: „Člověka, Zemi a Nebe nelze od sebe oddělit.“

Energie jako pulzující teplo

Když si v tomto kontextu vezmeme nepřetržitě proudící energii –mezi nebem, zemí i člověkem, můžeme si ji představit zcela konkrétně jakoteplo. Stejně jako postupně stoupá hladinu teploměru na jaře a v létě, stoupá i teplota v našem těle. Vychází tak z našeho nitra a dere se směrem k povrchu. A když je jí nadbytek na povrchu, musí se jí zákonitě v nitru nedostávat. Proto je z tohoto pohledu naprosto logické, proč TCM upozorňuje na to, že v létě je naše energie středu oslabená. V praxi to znamená, že naše trávicí soustava, zejména tedy Slezina a Žaludek, mají tendenci k tomu být v horkých měsících roku řádně zachlazené, a navíc ve stavu nedostatku.

Plíce a Slezina

Jiná zásada zas praví, že v létě je Nebe horké a Zem chladná. Když to převedeme na orgány lidského těla, tak Nebe odpovídá Plicím, které se při nadechnutí plní horkým (nebeským) vzduchem a Slezina coby orgán zodpovídající za výživu (ze Země) je zas studená. A v zimě je to přesně naopak – když se nadechneme, někdy nás až mrazí. A ve Slezině (v našem nitru) je naopak naakumulována hřejivá energie. Dává to i logiku – když by bylo teplo v zimě na povrchu, snadno se při setkání s mrazivým okolí zchladí a zmizí v nenávratnu. Proto i oheň raději rozděláme doma v kamnech, než abychom roztrousili množství malých ohníčků v okolí našeho domu a marně očekávali, že tím prohřejeme sebe i celé okolí.

V zimě jezte ředkev, v létě zázvor

V Číně se dodnes traduje přísloví: „V zimě jezte ředkev, v létě zázvor – doktor pak nemusí dávat pozor.“ (V anglické verzi stejného přísloví prozaicky: „In winter eat radishes, in summer eat ginger, the doctor needs not lift a finger.”) I když bychom „na první dobrou“ možná řekli, že zázvor spadá spíše do zimního období – nyní je nám už (snad) jasnější, že čím panuje teplejší klima, tím spíše potřebuje prohřát naše nitro a útroby. A naopak v zimě naše „vnitřní kamna“ valí samy od sebe a my opravdu nepotřebujeme přidávat pod kotel nadmíru horkými a zahřívajícímipotravinami či nápoji.

Celý rok prožijeme každý den

Tento cyklus nezažíváme jednou za 12 měsíců, ale každý jeden den. Jaro, léto se kryjí s první polovinou dne, podzim a zima s tou druhou. Poledne tak odpovídá letnímu slunovratu a půlnoc zimnímu – v 6 ráno a večer zas máme jarní, respektive podzimní rovnodennost. Proto si stejné zásady ohledně vhodné termiky naší stravy může převést do svých každodenních zvyklostí. Abychom u sebe podpořili energii Dřevo, je zásadní „rozehřát“ ráno Slezinu a Žaludek – kupříkladu dobrou ovesnou či jáhlovou kaší k snídani. A v poledne je zas nezbytný teplý oběd s vřelým nápojem, protože jinak si naše útroby ještě více zachladíme. Z tohoto pohledu se jeví jako téměř „smrtící kombinace“ dát si v letním parnu zmrzlinu před polednem. V našem Žaludku je již tak povážlivý chlad a my do promrzlé krajiny přidáme ještě ledovec… Podrobněji jsme se věnovali vhodnému dennímu jídelníčku již v článku Orgánové hodiny aneb kdy a co nejlépe jíst.

Každému (na) míru

Samozřejmě každý to máme se stravováním trochu jinak – jak to ostatně odpovídá i naší vrozené konstituci. Ale tato univerzální doporučení platí jako základní kompas, který nám pomáhá se „za každého počasí“ dobře zorientovat. Co jsme si uvedli o potravinách, platí samozřejmě i o bylinách. Některé z nich jsou chladivé a jiné zahřívající. Některé působí především na Slezinu, jiné zas na Játra, Ledviny, Plíce či Srdce atp. V každém případě Vám dokážou zdatně pomoci, protože každá rostlina má v sobě tu energii času a prostředí, ve kterém vyrostla. A (ú)činnost bylinných směsí byla pozorována, tříděna a tříbena v praxi klasické čínské medicíny po tisíciletí.

V případě pochybností s výběrem bylinných produktů doporučujeme Test Dobrý jazyk na www.patentnimedicina.cz. 

* * *

Starý mistr, Lao-c‘, před tisíciletími pravil: „Když pochopíte, že se věci mění, nezbude nic, na čem byste záviseli.“ A o to více si pak i užijete střídání ročních období ~ stejně jako proměny svého těla a mysli ~ zplna plic, zplna hrdla i zplna srdce.

Pro TCM Herbs Mgr. Pavel Janšta

zavřít

Katalog TCM

Souhlasím a potvrzuji, že jsem terapeut, student nebo vážný zájemce o TCM.

Nejčtenější články

Proč je tak důležité chytit (a mít) slinu

Proč je tak důležité chytit (a mít)...

Proč je tak důležité, aby Země i člověk neztráceli chuť a měli – nebo chytili – slinu? Jaký je na to pohled Tradiční čínské medicíny (TCM)?

Odkud vane nebezpečný vítr

Odkud vane nebezpečný vítr

V průběhu roku se nám občas stane, že nás trocha „nevinného větříku“ ofoukne...

Jak si poradit s patologickým větrem

Jak si poradit s patologickým větrem

Artróza, vyhřezlá plotýnka, epilepsie, ztuhlá šíje, ječné zrno, závrať,...