Chutně vybalancovat JIN i JANG

Chutně vybalancovat JIN i JANG

Jin a Jang. Dva nejčastější pojmy Tradiční čínské medicíny skloňované v nejrůznějších textech i kontextech, místech a pádech. Co si pod nimi ale máme konkrétně představit? A jak k nim přijít na chuť v případě jídel a nápojů? V článku se na tyto otázky pokusíme co nej(c)hutněji odpovědět …   

Dobře napuštěná vana

Představte si, že si chcete napustit vanu, ve které bude radost ležet a odpočívat. Pokud zvolíte pouze modrý kohoutek, tedy JIN (chladivý princip), za chvíli začnete drkotat zuby a tělo se Vám začne třást, aby se alespoň takto zahřálo. Naopak, pokud byste otočili pouze červeným kohoutkem a pustili si k sobě pouze JANG (horký princip), nejenže Vám vyrazí kapky potu, ale co nevidět Vaše pokožka může povážlivě zrudnout a ve výsledku se i nepěkně opaříte. Je tedy nasnadě, že je potřeba mít puštěné oba kohoutky současně. Protože jsme každý originál a máme jedinečnou konstituci, bude se již individuálně lišit, zda nám bude vyhovovat o něco chladnější voda (převaha JIN nad JANG) či naopak vřelejší (převaha JANG nad JIN). V každém případě bychom se měli v napuštěné vodě cítit po všech stránkách příjemně. 

JIN a JANG

Co tedy znamenají ona dva spouštěcí kohoutky? JIN pro náš organismus znamená, že má dostatek výživy, fluid a tekutin – může se tedy účinně chladit. Dostatek Jangu pak znamená prohřátí těla nejen na fyzické úrovni, ale i emoční a mentální. Různým aspektům Jinu a Jangu jsme se věnovali v řadě předešlých článků (kupříkladu zde a tu), tentokrát se zaměříme zejména na jejich dietetický rozměr.

Jak už z výše popsané logiky vyplývá, všechna jídla, která jsou teplá až horká, znamenají Jang a naopak ta, která jsou osvěžující až studená, zase Jin. V případě chutí jangovou složku obecně akcentuje sladká a pikantní a Jin zas v těle podporuje kyselá, hořká a slaná. Když bychom se podívali na konkrétní nápoje a potraviny, tak je můžeme rozdělit do 4 základních kategorií:

Teplé

Kupříkladu (zde uvedený seznam samozřejmě není konečný) jadérka mandarinky, hnědý cukr, máslo, kmín, ryby, třešně, jedlé kaštany, kuře, pažitka, hřebíček, kokos, káva, koriandr, sépie, datle, mandarinková kůra, úhoř, fenykl, česnek, čerstvý zázvor, ženšen, jarní cibulka, šunka, ledvinky, játra, hořčice, pórek, longan, liči, mléko, slávky, muškátový ořech, broskve, maliny, rozmarýn, garnát, anýz, slunečnice, bazalka, rýže, boby, ocet, víno, alkohol …

Horké

Skořicová kůra, sušený zázvor, černé a bílé koření, červená paprika, sójový olej, vepřové maso, smetana, kakao, čokoláda … 

Osvěžující (Chladivé)

Jablko, ječmen, tofu, hříbky, okurka, cuketa, salát, jehněčí pečeně, mandarinka, mango, mungo fazole, hruška, máta, ředkev, sezamový olej, špenát, jahody, pšenice, čerstvé kokosové ořechy, jogurt, čaj, šípky …

Studené

Banány, grapefruit, meloun, cukrová třtina, rajče, bambusové výhonky, lotosové semínko, bílek, škeble, krab, řasy, sůl … 

Jak nastavit správně přístup

Potraviny uvedené v kategorii studené a horké představují opravdu výrazný impuls pro organismus. Dobře je to vidět na příkladu zázvoru. Když si dáme čaj z čerstvého zázvoru, tak nás příjemně prohřeje. Pokud bychom však zvolili pořádnou dávku nápoje ze sušeného zázvoru, tak je to, jako bychom ve vaně náhle prudce otočili červeným kohoutkem…

Proto je pro tělo lepší, když doplňujeme průběžně Jin i Jang a volíme zejména jídla s mírnější termikou (teplou a osvěžující). TCM dietetika však žádná jídla v principu nezakazuje, neboť vše je zejména o správné balanci – špetka soli (kategorie studené) či vhodně užitá skořicová kůra (kategorie horké) může ve výsledku pokrmu dodat lahodnou chuť.

Z hlediska zdraví pak univerzálně platí, že pokud nám bývá často zima, měli bychom volit spíše jangové potraviny a omezit studené (zachováme však ve skladbě jídelníčku rozumnou míru osvěžujících). Když naopak máme problém s přehříváním organismu, brunátněním atp., akcentujeme jinové potraviny a vyhýbáme se těm s povahou horka (kategorii s termikou tepla ovšem také nepomíjíme).

* * *

Čínské přísloví praví: Není to víno, co činí člověka opilým – je to on sám. Nenechte se tedy „opít rohlíkem“, když vám někdo tvrdí, že jen tahle či jiná úzce vybraná skupina potravin je „ta správná“. V zahradě života roste nesčetné množství plodů – a klíč od ní máte ve svých rukou.

Pro TCM Herbs Mgr. Pavel Janšta

 

zavřít

Katalog TCM

Souhlasím a potvrzuji, že jsem terapeut, student nebo vážný zájemce o TCM.

Nejčtenější články

Jakpak chutí patero chutí?

Jakpak chutí patero chutí?

V některých článcích o TCM čteme, že slaná chuť poškozuje Ledviny. Na jiném...

NA JAKÉM OHNI NEJLÉPE VAŘIT?

NA JAKÉM OHNI NEJLÉPE VAŘIT?

V tomto článku se zaměříme na důležitost toho, jak a na čem si jídlo připravujeme.

Rozhovor s MUDr. Petrem Hoffmannem: Když se hobby stane zaměstnáním

Rozhovor s MUDr. Petrem Hoffmannem:...

Kompletní verze rozhovoru z časopisu Forbes se zakladatelem značky TCM Herbs MUDr. Petrem Hoffmannem