Jakpak chutí patero chutí?

Jakpak chutí patero chutí?

V některých článcích o TCM čteme, že slaná chuť poškozuje Ledviny. Na jiném místě zas stojí, že naopak Ledviny harmonizuje. Jisté publikace, jinak seriózně se tvářící, z toho dokonce vyvozují, že teorie Pěti elementů platí jen v některých případech, ale obecně bychom jí neměli tak úplně věřit, protože „nejde o nic vědeckého“. Z pohledu klasické TCM je ale takovéto uvažování zcela zcestné. Buď teorie platí vždy i v praxi – anebo neplatí vůbec. Jak tedy přijít správně vnímání různých chutí na chuť? 

Všeho s mírou

Podobně jako máme 5 základních prvků – Dřevo, Oheň, Země, Kov a Voda – tak rozeznává TCM i patero chutí. Každá chuť odpovídá určité fázi. Než si je rozebereme blíže, je potřeba zdůraznit, že každá z chutí je pro organismus harmonizující, je-li přijímána v malém množství a dobré kvalitě. Ale pokud ji přeženeme, tak naopak vytvoří atak na příslušné orgány. Známe to dobře se solením. Když přidáme do jídla kvalitní sůl v přiměřeném množství, podpoříme tak přirozenou chuť jídla. Jáhly, quinoa, pohanka, čirok a jiné obilniny se tak kupříkladu stanou (zdánlivě paradoxně) po vhodném osolením sladšími. Pokud to ale se solí přeženeme, tak už vůbec nezáleží, jaká byla původní chuť jídla – budeme prostě jen cítit, že je přesolené.

Kyselá

Kyselá chuť odpovídá fázi Dřeva. Svou povahou totiž má tendenci stahovat. Jen si vybavte svůj obličej, když si dáte plátek citrónu nebo zakousnete do kyselého jablka – úplně se vám „zkrabatí“. Dřevo má naopak velmi rozpínavou povahu – chce bujně růst všemi směry, hluboce kořenit a dosáhnout co největší výšky. Proto je kyselá chuť pro fázi Dřeva vhodná, neboť drží jeho růst v patřičných mezích. Pokud to však s kyselostí přeženeme, dostaneme fázi Dřeva do útlumu, a naopak ji uškodíme – místo harmonicky rostoucího stromu nám zbydou leda houby s octem … A podobně je to se vzájemným vyvážením chuti a přirozené tendence prvku i u všech dalších elementů.

Efekt (chuť v přiměřené míře): stahuje, sbírá a shromažďuje tělesná fluida a podporuje jejich tvorbu, snižuje pocení, tiší emoční horko v Žlučníku a Játrech, podporuje Jin Jater, vyživuje Srdce a Tenké střevo a celkově upokojuje.

Exces (nadměrné po/u/žití): snižuje PH, čímž se organismus stává kyselejším, poškozuje svalový tonus a šlachy

Hořká

Hořká chuť odpovídá fázi Ohně (pokud bychom dali pryč háček, tak by byla tato chuť „horká“ – jasně odkazující na „nejvíce vřelý element“).

Efekt: vysušuje vlhko (vhodná ve vlhkém a chladném počasí), spouští energii směrem dolů, ochlazuje, zatvrzuje (co je měkké), podporuje vylučování, tiší stres, stimuluje trávení, podporuje Jin Srdce, vyživuje Slezinu a Žaludek

Exces: projímadlo, zvracení, dehydratace pokožky, ničení fluid a tkaniv, přehřívá Srdce a potlačuje Ducha Shen

Sladká

Sladká chuť odpovídá fázi Země. Najdeme ji obsaženou ve všech obilninách – čím déle a pečlivěji je v ústech budeme kousat, tím více pocítíme na jazyku i v celém těle jejich přirozenou sladkost (dolce vita). Země dokáže vždy nejlépe uzemnit a harmonizovat organismus, a proto by měly být obilniny základem našeho jídelníčku. Naopak bychom se měli pokud možno vyhýbat rafinovanému cukru.

Efekt: zahřívá, posilňuje element Země (Slezinu a Žaludek), harmonizuje, uvolňuje, zvlhčuje, má stoupající tendenci, rozptyluje energii čchi, vyživuje Plíce a Tlusté střevo

Exces: nadměrné vlhko, hleny, oslabuje Slezinu, vytváří prázdné horko (známý efekt hyperaktivity u dětí, kdy se jim dává sladké jako odměna „když budou hodné“ – přílišná konzumace cukru ale naopak jejich aktivitu ještě více rozjede „na plné obrátky“)

Ostrá / Štiplavá / Pálivá

Pálivá chuť odpovídá prvku Kovu. Jako by právě její „ostrost“ navozovala dojem nabroušeného meče coby symbolického obrazu odpovídající této fázi.

Efekt: hýbe energií čchi, rozrušuje stagnace, rozptyluje, otevírá tělo a póry, podporuje pocení, vylučuje patogeny, podporuje orgány Kovu (Plíce a Tlusté střevo) a vyživuje Ledviny a Močový měchýř

Exces: horko, sucho, alergie, vyrážky, zácpa, oslabuje energii Dřeva (Játra a Žlučník) a Plíce, rozptyluje Ducha Shen

Slaná

Poslední chuť odpovídá fázi Vody. Jak je z popisu níže patrné, na přesolování bychom si měli dát obzvláštní pozor, neboť si tak vyčerpáváme Ledviny a doslova zkracujeme svíčku života (!).

Efekt: ochlazuje, zvlhčuje, změkčuje (co je tvrdé), rozrušuje zatvrdnuté, podporuje močení a stolici (částečný sestup energie čchi), harmonizuje element Vody (Ledviny a Močový měchýř) a vyživuje Játra s Žlučníkem

Exces: dehydratuje, ničí fluida, krev a cévní systém, dochází k tvrdnutí svalů, poškození kostí, zpomalení Srdce, snížení mentálních schopností, oslabení Ducha Shen

 

 

Poté, co jsme si prošli patero chutí se nabízí se závěrečná otázka: Jaká potravina má kterou chuť? Dozvíte se to – a mnohem více – v Encyklopedii TCM potravin. Zároveň berte vždy jako základ Pravidla zdravého stravování.

 * * *

Čínské rčení praví: „Člověk, který rozvažuje, než vykročí, stráví celý život na jedné noze.“

Když zrovna nevíte, na co máte chuť … nečekejte, až Vás chuť (definitivně) přejde. Neváhejte a zkuste jídlo okusit – co Vám jen přijdu k chuti … a Vaše chuťové pohárky Vám samy nejlépe řeknou (nebudou-li tedy kvůli nadbytku přeplněny nebo z nedostatku uzavřeny), zda je tento pokrm pro Vás vhodný.

Ať už preferujete kterékoliv jídlo či fázi, přeji Vám od srdce: DOBROU CHUŤ!

 

Pro TCM Herbs Mgr. Pavel Janšta

zavřít

Katalog TCM

Souhlasím a potvrzuji, že jsem terapeut, student nebo vážný zájemce o TCM.

Nejčtenější články

Chutně vybalancovat JIN i JANG

Chutně vybalancovat JIN i JANG

Jin a Jang. Dva nejčastější pojmy Tradiční čínské medicíny skloňované v...

NA JAKÉM OHNI NEJLÉPE VAŘIT?

NA JAKÉM OHNI NEJLÉPE VAŘIT?

V tomto článku se zaměříme na důležitost toho, jak a na čem si jídlo připravujeme.

Rozhovor s MUDr. Petrem Hoffmannem: Když se hobby stane zaměstnáním

Rozhovor s MUDr. Petrem Hoffmannem:...

Kompletní verze rozhovoru z časopisu Forbes se zakladatelem značky TCM Herbs MUDr. Petrem Hoffmannem