Co nám dává a udává „péHá“?

Co nám dává a udává „péHá“?

Často se můžeme dočíst u potravin, že jsou buď kyselé (nebo kyselinotvorné), anebo naopak zásadité (zásadotvorné). Jde přitom o jejich hodnotu „pH“. Co si však pod tím máme konkrétně představit? Která jídla bychom měli jíst více a jakých se naopak vyvarovat? A jak se na to vše dívá Tradiční čínská medicína?

Co je ono „pH“

Na první pohled v nás mohou vyvolávat tato dvě písmena dojem PoHody. Může tomu tak být – ale někdy Po Hodování se může dostavit i učiněná nePoHoda. Vše záleží na míře a vzájemné „péHá“ balanci.

Ze západní perspektivy škála pH odpovídá tzv. vodíkovému exponentu neboli množství volných iontů vodíku H+. Celá stupnice se počítá od 0 do 14, přičemž prostřední hodnota pH7 je neutrální a odpovídá kupříkladu čisté vodě. Většina potravin se pak pohybuje od hodnot pH3 až po pH10. Pro optimální zdraví se pak udává, že bychom měli naše vnitřní prostředí udržovat nepřetržitě lehce zásadité – tedy v hodnotách 7,35 až 7,45. 

Vyvážení JINu s JANGem

Když bychom se posunuli od poněkud abstraktních čísel a dosadili za zásaditost JIN a za kyselost JANG, jsme už doma – v pojmech, o kterých hovoříme na těchto TCM stránkách neustále (více k tomu například v článku Chutně vybalancovat JIN i JANG). Pokud jíte pestře, střídmě a pravidelně, tedy dle Pravidel zdravého stravování, nemusíte si příliš dělat hlavu, zda máte přesně tu optimální péHá hodnotu v organismu. V každém případě by mělo platit, aby složky jinové (zásadotvorné) a jangové (kyselinotvorné) byly ve vzájemné balanci. Ideální je pak, když JIN mírně převažuje nad JANGem.

Naopak když člověk konzumuje hodně cukru (více k němu v článcích Cukr z pohledu TCM – jak si opravdu osladit život a Ne/z/řízená chuť na sladké), bílkovin, kofeinu, alkoholu, zpracované potravy v podobě konzerv, polotovarů a fast foodu … tak má dozajista svůj organismus překyselen a měl by se určitě zajímat o zvýšení zásaditosti – tedy začít upřednostňovat JIN před JANGem. Bohužel naše současná civilizace podporuje na všech frontách takovýto jangový přístup, což má za následek nejen kyselé deště a oteplování planety, ale i stále větší kyselost a přehřívání našeho vlastního těla.

Není kyselost jako kyselost

Neměli bychom se automaticky domnívat, že všechna kyselá jídla automaticky zvyšují kyselost v našem těle. I když to zní možná paradoxně, některé potraviny, z jejichž kyselosti se nám mohou až křivit ústa, mají ve skutečnosti blahodárný vliv na snižování množství kyselin v organismu. Například citron se svým pH 2,3 je ve skutečnosti pro naše tělo silně zásadotvorný. Podobně jsou na tom jablka a pomeranče (pH 3,5) či rajčata (pH 4,5). Chuť tedy není primárním znakem toho, jak bude konkrétní potravina na naše vnitřní prostředí (homeostázu) působit.

Když jsme si tedy dopřáli silně překyselující oběd – kupř. tučné vepřové maso s řádně zakrojeným krajícem bílého chleba, to vše zajedené zákuskem a zalité pivem a závěrečnou kávou –, notně pomůže odlehčit našemu organismu sklenice vody s trochu vymačkaného (bio)citrónu.

Přehled PH potravin

Abyste se mohli ve všem lépe zorientovat, uveďme si příklady potravin pro základní škálu pH. Seznam samozřejmě není vyčerpávající, ale základní orientaci by Vám měl poskytnout:

pH7 – neutrální

Většina pramenitých vod a vody, kterou si u nás můžeme běžně pustit z kohoutku, mořská voda, říční voda, …

JIN ~ pH8 a více

pH8

Jablka, mandle, rajčata, grapefruit, kukuřice, houby, olivy, sójové boby, broskve, paprika, ananas, ředkvička, třešně, rýže, meruňka, jahody, banány, …

pH9

Avokádo, zelený čaj, salát, celer, hrášek, brambory, lilek, zelené fazolky, borůvky, hrušky, hroznové víno, kiwi, melouny, fíky, datle, mango, papája, mandarinky, …

pH10

Špenát, brokolice, artyčoky, růžičková kapusta, kapusta, mrkev, okurky, květák, citrón, limetky, mořské řasy, ionizovaná voda, …

JANG ~ pH6 a méně

pH6

Ovocné džusy, většina obilovin, vejce, ryby, čaj, vařené fazole, vařený špenát, sójové mléko, kokosový ořech, švestky, hnědá rýže, ječmen, kakao, ovesné vločky, játra, losos, …

pH5

Destilovaná voda, káva, slazené ovocné džusy, pistácie, hovězí maso, bílý chléb, arašídy, oříšky, … 

pH4

Popcorn, krémový sýr, bílé pečivo, sušené švestky, těstoviny, sýr, vepřové maso, pivo, víno, černý čaj, zavařeniny, čokoláda, pražené oříšky, ocet, …

pH3

Perlivá minerálka, soda, energetické nápoje, …

* * *

Čínské rčení praví: „Neexistují žádné cesty; je potřeba je vyšlapat.“ Neexistuje žádný přesně nastavený a ‚jediný správný‘ jídelníček, kterého by se měl každý držet.

Nebojte se s chutí pustit do života – a chutná sousta si Vás již najdou sama. Tento článek budiž jen pomocným ukazatelem směru, když se dostanete do úzkých (cesta Vám ‚zkysne‘) a nebudete vědět kudy kam …

Dobrou chuť! 

Pro TCM Herbs Mgr. Pavel Janšta

 

zavřít

Katalog TCM

Souhlasím a potvrzuji, že jsem terapeut, student nebo vážný zájemce o TCM.

Nejčtenější články

Jak si jídlo (v)hodně ohřát?

Jak si jídlo (v)hodně ohřát?

Co tepelná úprava jídla znamená z pohledu Tradiční čínské medicíny? A jakou bychom měli u sebe upřednostnit?

Chutně vybalancovat JIN i JANG

Chutně vybalancovat JIN i JANG

Jin a Jang. Dva nejčastější pojmy Tradiční čínské medicíny skloňované v...

Jakpak chutí patero chutí?

Jakpak chutí patero chutí?

V některých článcích o TCM čteme, že slaná chuť poškozuje Ledviny. Na jiném...